eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György

Kevesebb törvényt fogadtak el idén a tavalyinál - hírösszefoglaló

Kevesebb törvényt fogadtak el idén a tavalyinál. Az oktatási államtitkár szerint nem változtat majd az elkezdett folyamaton a PISA-felmérés. A Krisztusra várás jelentőségéről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Hírösszefoglaló.

Idén kevesebb törvényt fogadott el a Tisztelt Ház, mint egy évvel korábban. Az Országgyűlés 2016-ban összesen 192 törvényjavaslatot fogadott el, 38 indítvánnyal kevesebbet mint tavaly, és ugyancsak kevesebbet, mint az előző két ciklus hasonló időszakában. A parlament idén az ülések számát tekintve is elmaradt a korábbiaktól: a Ház 2016-ban 72 napot dolgozott 21 ülés alatt, szemben a tavalyi 25 ülés 82 napjával, valamint a négy évvel ezelőtti 39 ülés 89 napjával. A legtöbb megszavazott törvényjavaslatot, 148-at a kabinet terjesztette be, míg kormánypárti képviselők 40 esetben kezdeményeztek jogszabályi változtatást. Az ellenzéki képviselők idén összesen 173 törvényjavaslatot nyújtottak be, de ezek közül egyet sem fogadtak el.

Több mint nyolcszáz hátrányos helyzetű általános iskolás gyermek vett részt az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös szervezésű Országházi Gyermekkarácsonyán. A Parlament épületében a Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadta a gyerekeket és képviselőjüknek átadta az Országház kulcsát.

Az oktatási államtitkár szerint nem változtat majd az elkezdett folyamaton a PISA-felmérés, de több dolgot, a többi között a módszertant is át kell majd tekinteni. Palkovics László a Magyar Időknek arról beszélt: zajlik az eredmények értelmezése, és készül egy jelentés, amely januárban kerül majd a kormány elé. Palkovics László megjegyezte, hogy nagyon sok országnak romlottak a PISA-eredményei. Arra a kérdésre, hogy ki vagy mi felelős leginkább a rosszabb teljesítményért, Palkovics László azt válaszolta: ez összetett, át kell tekinteni a tananyagot, a tantervet, a módszertant. Emellett szerinte tanárnak és a szülőknek is van szerepük.

A Századvég Alapítvány felmérése szerint a magyar lakosság 60 százaléka nem tartja fenntarthatónak az állami nyugdíjrendszert, ennek ellenére a társadalom 66 százaléka az államtól reméli a nyugdíjas évek anyagi biztonságát. A Magyar Biztosítók Szövetsége megbízásából készült felmérés alapján a magyar lakosság alig több mint fele takarít meg kisebb-nagyobb rendszerességgel. Ők elsősorban a 30-49 év közötti korosztályok gazdaságilag aktív tagjai közül kerülnek ki. Rendkívül alacsony, alig hat százalék azoknak az aránya, akik rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarítással.

A Krisztusra várás jelentőségéről beszélt advent utolsó vasárnapja előtt egy nappal Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A prímás az M1 műsorában úgy fogalmazott: a készülődésben egyszerre van jelen a félelem és a remény. Erdő Péter kiemelte: élete végén, a halál pillanatában minden ember külön-külön, a történelem végén pedig az egész emberiség találkozik majd Krisztussal. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 80. születésnapját szombaton ünneplő Ferenc pápát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is köszöntötte.

Más időpontra foglalhatják át jegyüket, vagy teljes visszatérítést is kérhetnek azok az utasok, akik British Airways légitársaság rövidtávú járatain, köztük a budapesti járatokon utaznának karácsony két napján. A cég több ezer légi utaskísérője 18 repülőtéren tervez sztrájkot december 25-én és 26-án az elégtelennek tartott bérezés és béremelési ajánlat miatt. A munkabeszüntetés elsősorban a Heathrow repülőtérről induló járatokat érinti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×