Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ingyen adnák a bárányhimlő elleni oltást a házi gyermekorvosok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Indokolt lenne, ha a bárányhimlő elleni oltás is bekerülne a Nemzeti Védőoltási Programba - mondta az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Jelenleg évente 30 ezer gyermek betegszik meg bárányhimlőben Magyarországon.

A bárányhimlő elleni védőoltás ne csak kötelező, hanem ingyenes is legyen - javasolja a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete. Póta György, a szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta, jelenleg nem jár állami támogatás a vakcina után, ezért sok családnál

anyagi okok miatt döntenek úgy, hogy nem adatják be az oltást

a gyerekeknek.

"Szakmai okokból azért támogatjuk az oltást, mert a bárányhimlő n agyon sok gyereket érint, és nem elhanyagolható számban súlyos, kórházi kezelést igénylő, szövődményes lefolyású" - érvelt a javaslatuk mellett Póta György. Szerinte az is fontos érv, hogy egy-egy megbetegedés esetén a gyerekekkel otthon kell maradniuk a szülőknek legalább két hétre, és a családon belüli fertőzések miatt ez el is húzódhat, ezzel esetleg jelentő keresetkiesést okozva a családoknak. 

Jelenleg az oltóanyagnak csak ajánlott patikai ára van, Póta György szerint 11 ezer forint körüli áron kapható ampullánként, és kettőt kell beadni belőle két hónap különbséggel.

"Azt tanácsolom a szülőknek, hogy 15 hónapos korban adassák be az oltást, mert ugyanolyan típusú, mint a kanyaró és mumpsz elleni, amely kötelező, és ezekkel egy időben tanácsos. Be lehet adni később is, de szakmailag ez a javasolt" - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke.