eur:
394.34
usd:
369
bux:
65310.1
2024. április 23. kedd Béla

Kifizeti a kórházak 30 napnál régebbi adósságait a kormány - a nap hírei

A főpolgármester szerint beláthatatlan politikai következményei lehetnek annak, ha biztonsági kockázatok miatt még a felújítás előtt le kellene állítani a 3-as metrót.

Kifizeti a kórházak 30 napnál régebbi adósságait a kormány - ismertette a döntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kabinet ülésének szünetében elmondta: a miniszterek az idei év pénzügyi zárásáról tárgyaltak, és több mint 200 milliárd forint sorsáról döntöttek. Az összeg legjelentősebb tétele a jövő évi nyugdíjemelés, illetve 80 milliárd forint jut a kórházaknak a számlák rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására. A tárcavezető béremelést is bejelentett a közfoglalkoztatásban és arról is szólt, hogy kiemelt támogatást kap a Károli Gáspár Református Egyetem.

A főpolgármester szerint beláthatatlan politikai következményei lehetnek annak, ha biztonsági kockázatok miatt még a felújítás előtt le kellene állítani a 3-as metrót. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a főváros erejéhez mérten mindent megtett a földalatti vonal felújításának mielőbbi elindulásáért. Hangsúlyozta: az elmúlt években nőtt az utasbiztonság azzal, hogy jelentős hosszban felújították a vágányokat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a főváros saját erőből oldotta meg az autóbuszos pótlást a 3-as metróvonal rekonstrukciója idejére.

Minden kórház jelentkezett a 15 milliárd forintos, hatékonyságjavító pályázatra. Az egészségügyért felelős államtitkár beszámolója szerint az év végi kórház-konszolidáció részeként szétosztandó pénzből 324 pályázat támogatható. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: olyan elképzeléseket vártak, amelyek az adott intézmény struktúraváltására, integrációra, területi működések összehangolására, energiahatékonyságra vagy a betegellátás racionalizálására vonatkoztak.

Jelentősen nőhet a felsőoktatásban dolgozók bére. Az oktatási államtitkár közölte: januárban kerülhet ismét a kormány elé a felsőoktatásban dolgozók garantált illetményének növeléséről szóló javaslat. Palkovics László elmondta: január közepén tárgyalhat a kabinet a PISA-mérés eredményeit elemző anyagról, és azzal a köznevelési kerekasztalon belül külön munkacsoport foglalkozik majd.

Az egyik leggyorsabban bővülő ágazatnak tartja a mezőgazdaságot a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor az országgyűlés mezőgazdasági bizottságában tartott meghallgatásán közölte: az elmúlt hat évben történelmi rekordot jelentő 55 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása, ami az idén 2620 milliárd forintot tesz ki.

Már 13 egyetem csatlakozott a kormányzati informatikai programhoz - közölte az infokommunikációért felelős államtitkár. Kara Ákos elmondta: az informatikusok, illetve a digitális gazdasághoz kapcsolódó szakemberek iránt dinamikusan nő a munkaerőpiaci igény; Magyarországon jelenleg 22 ezer informatikus munkába állására lenne szükség.

Gyorsuló gazdasági növekedésre számítanak a következő években Magyarországon a Takarékbank elemzői. A pénzintézet közleménye szerint az idei 2,1-ről jövőre 3,6, 2018-ban pedig 4 százalékig emelkedhet a magyar gazdaság bűvölése. A Takarékbank szakértői úgy látják, hogy továbbra is rendkívül kedvezően alakulnak az egyensúlyi folyamatok, az államháztartási hiány a GDP 1 százaléka alá is süllyedhet az idén.

Másodpercek alatt teljesülnek a 10 millió forint alatti átutalások, miután a Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa jóváhagyta az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét. Az új rendszerben az év minden napján, 24 órában, akár a kedvezményezett mobilszámának megadásával is lehet majd 10 millió forintig fizetési megbízásokat indítani.

Január 8-án tartja rendkívüli elnökválasztó közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség. A sportszervezet tájékoztatása szerint a szerdai rendkívüli ülésen az elnökség arra kérte Gyárfás Tamás lemondott elnököt, hogy a választásig maradjon tisztségében, ezzel biztosítva az ügyvitel zavartalanságát. Az ülésen az elnökség tagjai közül senki sem jelezte távozási szándékát.

Az egyik legrangosabb, Németországban átadott emberi jogi elismerést, a nemzetközi Rainer Hildebrandt emlékérmet vehette át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Berlinben. Az elismerést posztumusz Maléter Pál, az 1956-os forradalmi Nagy Imre-kormány később kivégzett honvédelmi minisztere is megkapta.

Negyedszer vezeti a világ legbefolyásosabb embereinek listáját Vlagyimir Putyin. A Forbes magazin szerint az orosz elnök szinte a világ minden részére kiterjesztette országa befolyását. A listán második helyezett Donald Trump megválasztott amerikai elnök, a harmadik Angela Merkel német kancellár, a negyedik Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, míg az ötödik Ferenc pápa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×