Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Honnan lehet tudni, hány éves egy menekült?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sok menekült papírok nélkül érkezik a határhoz, az orvosoknak 24 órájuk van arra, hogy megbecsüljék az életkorukat. Erre több vizsgálati módszer is rendelkezésre áll - mondta az InfoRádiónak Kricskovics Antal igazságügyi orvosszakértő.

A nemzetközi szakirodalmi ajánlásokban több orvosi módszer is rendelkezésre áll – mondta az igazságügyi orvosszakértő. Kricskovics Antal kiemelte, az egyik lehetőség a személy testi vizsgálata, de ez nem feltétlenül alkalmas arra, hogy megállapítsák, betöltötte-e a 18. életkorát, inkább egy átfogó áttekintést kaphat az orvos.

„Van lehetőség fogászati vizsgálatra, a nagyőrlő fogak fogínyen való áttörése támpontot adhat az életkor körülbelüli megállapítására. A csontozat radiológiai módszerekkel történő vizsgálata is segíthet, ennek alapja, hogy különböző életkorokban fejeződik be az elcsontosodás. Egy összehasonlító módszer alapján ezek a vizsgálatok segíthetnek megállapítani az életkort.”

Az igazságügyi orvosszakértő elmondta, a hatóságok objektív módszereken alapuló megközelítést igyekeznek használni, de, ahogy általában a tudományos módszerek, ezek az eljárások sem százszázalékos biztonságúak.

„A legjobbnak tartott radiológiai vizsgálatok is egy-két éves hibahatárral dolgoznak, pontos életkor meghatározást nem, csak becslést tesznek lehetővé” - fogalmazott Kricskovics Antal.

Hozzátette, ezek nem a tényleges, hanem a biológiai életkort állapítják meg, ami ugyan az esetek többségében egybeesik, de betegség vagy alultápláltság esetén jelentősebb is eltérés is lehet.

„Pontos életkormeghatározás tehát nem lehetséges, csak valószínűségi vélemény adható.”

Az igazságügyi orvosszakértő elmondta, az életkor, a fiatalkorúság meghatározása idegenrendészeti eljárás keretében válhat szükségessé, amire legfeljebb 24 óra áll rendelkezésre. Ennyi idő alatt az orvosi vizsgálat elvégezhető, és szükséges esetben - megfelelő egészségügyi együttműködés mellett - a röntgen vizsgálat is – tette hozzá Kricskovics Antal.