eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Bővülhet a gyerekesély program

A korábbi 23 térséggel szemben 31 járás adhatja be pályázatát a nehéz helyzetű, gyermekes családok helyzetének javítását célzó programra - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az LMP-s Ikotity István írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában felidézte, hogy a gyerekesély program a 23 leghátrányosabb helyzetű térségben biztosított lehetőséget a 2007-2013 uniós időszakban a nehéz helyzetű gyermekes családok körülményeinek javítására, a gyerekek esélyeinek növelésére a helyi szolgáltatások- és együttműködések fejlesztésén keresztül.

Ismertetése szerint a 2014-2020-as időszakban a gyerekesély program a gyermekjóléti reformhoz illeszkedik a prevenció megerősítése érdekében, ezért a járási szinten működő család- és gyermekjóléti központok fenntartói pályázhatnak majd.

A felhívásra a korábbi TÁMOP-ot megvalósító 23 térséggel szemben most 31 olyan járás adhatja be pályázatát, ahol a programnak van előzménye, mert az volt a cél, hogy egyetlen település se essen ki a korábbi megvalósítók közül, vagy azok sorából, akik felkészültek a programra, például tartaléklistások voltak.

A programban új elem a szociális és a felzárkózási terület összekapcsolása, ami a fenntarthatóságot is erősíti. Az a cél, hogy a pályázat a kedvezőtlenebb mutatókkal rendelkező, ugyanakkor a gyerekesély szempontjából legfontosabb falvakra koncentráljon - közölte.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a járási programokat széles körű együttműködéssel valósítják meg, és építenek a meglévő szervezetek tapasztalataira. A civil és önkéntes tevékenységek fejlesztése a felhívásban kötelező tevékenység. Arra is van mód, hogy az önkormányzati, egyházi, civil szereplők konzorciumi partnerként vegyenek részt a pályázat megvalósításában - jelezte.

Közölte: a programra ESZA forrásból 15 milliárd forint áll rendelkezésre. Ehhez járul még az EFOP 2.1.2 konstrukcióból további hárommilliárd forint, amely a gyermekesély programok infrastrukturális hátterét biztosítja.

A pályázók több értékelési határnapig nyújthatják be támogatási igényüket. Az első határnapig, szeptember 1-ig 22 pályázó jelentkezett. E pályázatok értékelése folyamatban van, a helyi programok indulása 2017 elején várható. A program megvalósítására 4,5-5 év áll rendelkezésre, ez az időtartam már érdemi eredmények elérését is lehetővé teszi. A következő határidő december 16-a, reményeik szerint a további 9 pályázó ekkorra nyújtja be pályázatát.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×