Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb hír az agyhártyagyulladásos fiatalról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is lélegeztetőgépen, mélyaltatásban van az a 20 éves férfi, akit agyhártyagyulladással szállítottak be a Egyesített Szent István és Szent László Kórházba. Nincs kapcsolatban a korábbi agyhártyagyulladásos esetekkel. Időben diagnosztizálták a betegséget, és megkezdődött az antibiotikumos kezelése. Stabilabb az állapota, mint amikor bekerült a kórházba, de egyelőre nem tudni, hogy túléli-e a betegséget - tudtuk meg Bobek Ilonától, az intézmény osztályvezető főorvosától.

Múlt héten a budapesti Veres Pálné Gimnázium egyik tanulója halt meg fertőző agyhártyagyulladásban. Családtagjai, osztálytársai és barátai antibiotikumos kezelést kaptak. A betegségről Kelemen Erzsébet, a fővárosi kormányhivatal járványügyi osztályvezetője nyilatkozott az InfoRádióban.

„Az egyik kórokozójának két formája is van, az egyik agyhártyagyulladást okoz, a másik, amikor órák alatt egy súlyos, szeptikus állapotot eredményez; vérmérgezés és pár óra alatt halálhoz vezet. Egyébként ez a baktérium mindannyiunk torkában megtalálható anélkül, hogy bármilyen panaszt okozna. Néha áttör a véráramba, és vagy ott szaporodik el, vagy az agyhártyába jutva okoz gyulladás. Azt pontosan nem tudjuk megmondani, miért kezd szaporodni.”

Néhány nappal később az elhunyt diák egyik évfolyamtársa szintén agyhártyagyulladás gyanújával került kórházba, de kiderült, hogy csak egy téli vírusos fertőzés miatt lett rosszul, és azóta már hazaengedték. Egy harmadik beteg esetében viszont a laborvizsgálat kimutatta a fertőző agyhártyagyulladás kórokozóját. A húszéves fiatalember esetének nincs köze az első kettőhöz. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház intenzív osztályán ápolják.

„A mi betegünknél továbbra is zajlik az agyhártyagyulladás, ennek megfelelően kapja a kezelést; altatjuk, lélegeztető gépen van. Stabilabb az állapota, mint az elmúlt időben. Az időben megkezdett antibiotikumterápia a legfontosabb az agyhártyagyulladás ellátásában. A mi betegünknél időben felismerték a betegséget, a kellő időben a megfelelő terápiát elkezdték. Bízom benne, hogy reagál rá és rendeződni fog. A gyógyulás időpontját és minőségét még korai megítélni” - mondta Bobek Ilona, az intézmény osztályvezető főorvosa az M1-en.

A gennyes agyhártyagyulladás tünete magas láz, valamint a csillapíthatatlan fejfájás és hányás. A betegség a csecsemőket és a tinédzsereket veszélyezteti a legnagyobb mértékben, de a B és C törzse ellen is van védőoltás.