eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megemelték a polgármesterek fizetését

Az Országgyűlés megemelte a polgármesterek fizetését és szigorította a gyermekvédelmi törvényt.

Nagy többséggel, 180 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a polgármesterek fizetésemeléséről szóló belügyi indítványt, amelynek értelmében a településvezetők díjazását a jövőben már nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletményéhez igazítják – mondta a szavazást követően Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

"És a különböző mérethez kötődően 30-40-50-60-70 és 80 százalékos arányt határoz meg a különböző méretű települést vezető polgármesterek számára."

A módosítás évente mintegy 1,5 milliárd forintba kerül, amelynek nagy részét a központi költségvetés fedezi.

A fogyasztóvédelmet érinti, hogy a Ház döntése értelmében a fejlesztési tárca honlapján hamarosan elérhető lesz egy adatbázis azokról az internetes kereskedelmet folytató vagy online fizetési megoldásokat alkalmazó vállalkozásokról, amelyek súlyos jogsértést követtek el. Emellett az e-kereskedelmi cégek telefonos ügyfélszolgálatainak legfeljebb öt perc várakozás után meg kell kezdeniük az érdemi ügyintézést a betelefonálókkal.

A gyermekvédelmi törvény szigorításával a képviselők rábólintottak, hogy a gyámhatóság a jövőben ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezetheti a szülőket, ha a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali intézkedést tart szükségesnek. Sőt, a hatóság akár kényszer alkalmazásával is információkat szerezhet egy gyermekről, ha a szülők elzárkóznak a kapcsolattól a háziorvossal vagy a védőnővel.

A bölcsődei ellátás szabályozásának módosítása szerint a felvétel során a nagycsaládos szülők, valamint az egyedülálló szülő gyermekeit előnyben kell részesíteni, feltéve, ha a szülők igazolni tudják, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban állnak.

Az Országgyűlés emellett elfogadta a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint a legfőbb ügyész tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót, Egy évvel, meghosszabbította a zártkertként nyilvántartott ingatlanok művelés alól kivett területté minősítésének lehetőségét, továbbá lehetővé tette, hogy harmincezer fő fölé emelkedjen a honvédség létszáma.

A Ház megszavazta a keresztényüldözés elítéléséről szóló határozatot, egyszerűsítette a civil szervezetek és egyesületek bejegyzését, bővítette az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységek körét és munkaszüneti nappá nyilvánította a szociális ágazat dolgozói számára a szociális munka napját. Igaz, a közszolgálati tisztviselők napja az érintettek számára a módosítással már nem munkaszüneti nap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×