Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megemelték a polgármesterek fizetését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés megemelte a polgármesterek fizetését és szigorította a gyermekvédelmi törvényt.

Nagy többséggel, 180 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés a polgármesterek fizetésemeléséről szóló belügyi indítványt, amelynek értelmében a településvezetők díjazását a jövőben már nem a helyettes államtitkárok, hanem az államtitkárok alapilletményéhez igazítják – mondta a szavazást követően Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

"És a különböző mérethez kötődően 30-40-50-60-70 és 80 százalékos arányt határoz meg a különböző méretű települést vezető polgármesterek számára."

A módosítás évente mintegy 1,5 milliárd forintba kerül, amelynek nagy részét a központi költségvetés fedezi.

A fogyasztóvédelmet érinti, hogy a Ház döntése értelmében a fejlesztési tárca honlapján hamarosan elérhető lesz egy adatbázis azokról az internetes kereskedelmet folytató vagy online fizetési megoldásokat alkalmazó vállalkozásokról, amelyek súlyos jogsértést követtek el. Emellett az e-kereskedelmi cégek telefonos ügyfélszolgálatainak legfeljebb öt perc várakozás után meg kell kezdeniük az érdemi ügyintézést a betelefonálókkal.

A gyermekvédelmi törvény szigorításával a képviselők rábólintottak, hogy a gyámhatóság a jövőben ügyészi jóváhagyás nélkül is elővezetheti a szülőket, ha a gyermek veszélyeztetettsége miatt azonnali intézkedést tart szükségesnek. Sőt, a hatóság akár kényszer alkalmazásával is információkat szerezhet egy gyermekről, ha a szülők elzárkóznak a kapcsolattól a háziorvossal vagy a védőnővel.

A bölcsődei ellátás szabályozásának módosítása szerint a felvétel során a nagycsaládos szülők, valamint az egyedülálló szülő gyermekeit előnyben kell részesíteni, feltéve, ha a szülők igazolni tudják, hogy munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyban állnak.

Az Országgyűlés emellett elfogadta a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnöke, valamint a legfőbb ügyész tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót, Egy évvel, meghosszabbította a zártkertként nyilvántartott ingatlanok művelés alól kivett területté minősítésének lehetőségét, továbbá lehetővé tette, hogy harmincezer fő fölé emelkedjen a honvédség létszáma.

A Ház megszavazta a keresztényüldözés elítéléséről szóló határozatot, egyszerűsítette a civil szervezetek és egyesületek bejegyzését, bővítette az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységek körét és munkaszüneti nappá nyilvánította a szociális ágazat dolgozói számára a szociális munka napját. Igaz, a közszolgálati tisztviselők napja az érintettek számára a módosítással már nem munkaszüneti nap.