Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emelkedik a polgármesterek díjazása - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az országgyűlés döntése alapján emelkedik a polgármesterek díjazása. Támogatja a Műegyetem gazdasági karának átvételét az ELTE. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint a szíriai kormányerők elfoglalták Kelet-Aleppót.

Emelkedik a polgármesterek díjazása, miután az országgyűlés nagy többséggel megszavazta az erre vonatkozó javaslatot. A változtatás értelmében az érintettek a település lélekszáma alapján az államtitkári alapilletmény 30 és 90 százaléka közötti összeget kapják majd. A képviselők a módosítással azt is lehetővé tették, hogy a társadalmi megbízatású alpolgármesterek lemondjanak tiszteletdíjukról, amire eddig nem volt lehetőségük. A fizetésemelés másfél milliárd forintos éves költségének nagy részét a központi költségvetés fedezi.

Megszavazta az off-shore befektetések visszaszorítására hivatott kormányzati javaslatot az Országgyűlés. Az ellenzék nem támogatta a csomagot. Tállai András, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára expozéjában azt mondta: jövőre az OECD által kidolgozott nemzetközi együttműködésben több mint 70 országból érkezhetnek adatok magyar állampolgárok eltitkolt jövedelmeiről. Hozzátette ugyanakkor, hogy addig az érintettek önkéntes bevallás alapján, kedvezőbb adózás mellett mentesülhetnek a bírság alól.

Új eljárásra kötelezte a Kúria a Gazdasági Versenyhivatalt a bankok végtörlesztési kartellgyanújának ügyében. A GVH 2013-ban amiatt bírságolt meg 11 pénzintézetet csaknem 9 és félmilliárd forintra, mert úgy ítélte meg, hogy a bankok összehangoltan próbálták visszafogni a végtörlesztések intenzitását. A legfőbb bírói testület határozata alapján a hatóságnak újra kell vizsgálnia elsősorban a bírságolás körülményeit, és azokat a szempontokat, amelyek alapján kiszabta a bírságot. A Kúria döntése alapján a hatóságnak vissza kell fizetnie a pénzintézetek által kifizetett összeget.

Egy karibi üdülőhelyen találták meg a hatóságok a nemzetközi körözés alatt álló Kun-Mediátor Kft. ügyvezetőjét. Dobrai Sándornét ki is adták a magyar hatóságoknak. A magyar nő a gyanú szerint csaknem ezer embert károsított meg több mint 10 milliárd forinttal. A rendőrség tavaly áprilisban sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást, miután a cég karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A cég ügyvezetője másfél éve elhagyta Magyarországot, vele szemben európai és nemzetközi elfogatóparancs is érvényben volt.

Történelmi csúcson zárta a mai kereskedési napot a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 325 pontos, 1 százalékos emelkedéssel, 30 938 ponton állt a nap végén. A részvénypiac forgalma 11,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest. Elemzők szerint a BUX-ra a nemzetközi folyamatok voltak hatással.

Támogatja a Műszaki Egyetem gazdaság- és társadalomtudományi karának átvételét az Eötvös Loránd Tudományegyetem - közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László az InfoRádióban elmondta: a kar a képzési feladatokkal, valamint közalkalmazotti és hallgatói jogviszonyokkal a BME-kar jogutódja lesz. Hangsúlyozta: a cél az volt, hogy ne sérüljön a kar és a hallgatók érdeke. A kiválást a Műegyetem gazdaság- és társadalomtudományi kara kezdeményezte arra hivatkozva, hogy nem lát reményt tevékenysége folytatására a Műszaki Egyetemen belül. A fenntartó oktatási államtitkárság 2017. augusztusi határidővel kezdeményezte kar a áthelyezését, de a BME vezetése még nem határozott az ügyben.

A fővárosban ki kellett üríteni a 3-as metró Deák Ferenc téri állomását, mert egy bejelentés szerint füstölt az egyik szerelvény. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az InfoRádióban arról számolt be: mire munkatársaik kivonultak a helyszínre, nem találtak füstre utaló nyomokat. Kisdi Máté hozzátette: az érintett szerelvényt hőkamerával is átvizsgálták, majd elvontatták a helyszínről. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: a 3-as metró ismét a teljes vonalon közlekedik.

A szíriai kormányerők elfoglalták Kelet-Aleppót - jelentette be az orosz nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén. Vitalij Csurkin közölte: a város keleti részében véget értek a harci cselekmények, a terület a kormányerők ellenőrzése alá került. A diplomata úgy tudja, most következnek a humanitárius intézkedések. A bejelentés előtt, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a tanácskozáson arra szólította fel Szíriát és szövetségeseit, Iránt és Oroszországot, hogy haladéktalanul engedélyezzék a Kelet-Aleppóban maradt civilek számára a menekülést, és tegyék lehetővé a humanitárius segélyek eljuttatását.

Az Egyesült Államokban hivatalosan is bejelentette a megválasztott elnök, hogy Rex Tillersont, az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatóját jelöli a külügyminiszteri posztra. A cégvezetőt korábban amiatt bírálták, mert szoros kapcsolatban áll Oroszországgal. Donald Trump tegnap (hét) közölte, hogy John Kelly nyugalmazott tábornokot jelöli a belbiztonsági minisztérium élére. A leendő elnök gazdasági tanácsadó testületét a Goldman Sachs jelenlegi igazgatója, Gary Cohn vezeti majd.