eur:
393.94
usd:
369.5
bux:
65755.55
2024. április 23. kedd Béla

Elfogadták az offshore-törvényt

Jövő nyárig utolsó esélyt biztosított az Országgyűlés a pótlólagos adófizetésre a jövedelmüket külföldre menekítőknek, továbbá, még ebben a módosító csomagban lehetővé tette, hogy politikai vezetők is irányíthassanak sportszövetségeket.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak jövő ősztől állnak rendelkezésére több mint 70 országból a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai az OECD által kidolgozott automatikus információcsere keretében, így könnyebben kiszűrhetők lesznek azok, akik a Magyarországon keletkezett jövedelmük után nem fizették meg a közterheket. Ha azonban az érintettek önként bevallják eddig eltitkolt vagyonukat, kedvezőbb adózás mellett mentesülhetnek a komoly bírság alól – mutatott rá a módosítás vitájában Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

"Az a magánszemély, aki még az ellenőrzés megkezdése előtt úgy dönt, hogy kamatból-, osztalékból-, árfolyamnyereségből származó vagy vállalkozásból kivont jövedelme után 10 százalékos mértékű adót fizet, mentesül az esetleges adóhivatali revízióval járó jogkövetkezmények alól."

A fideszes Riz Gábor úgy látta, hogy így bővül az igazságos közteherviselés, ahogy a KDNP-s Hargitay János is támogatta a módosítást.

A szocialista Burány Sándor azonban felhívta a figyelmet, hogy a módosítás lehetőséget teremt az államtitkárok és miniszterek számára is, hogy elvállalhassák sportszövetségek elnöki tisztségét, amit nem támogatott.

"Ha megnézzük, hogy a kivételes eljárást milyen váratlan esemény indokolhatta a közelmúltban, az Gyárfás Tamás lemondása az úszószövetség elnöki posztjáról, semmi akadálya, hogy egy miniszter, államtitkár vagy akár a miniszterelnök betöltsön a jövőben ilyen állásokat, pontosabban ilyen megbízatásokat."

Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről is úgy látta, hogy a csomag arról szól, hogy a kormánypártok könnyebben tudják saját embereiket sportszövetségek élére delegálni.

"Ha az egyszerű szurkolókkal elbeszélgetnek, azt fogják mondani, hogy ki a politikával a stadionokból, a sportklubok éléről, nincs szükség ott önökre. Nem kellenek a birkózószövetségbe, nem hívta önöket oda senki, önök szeretnének belépni."

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szintén szót emelt az állami vezetők sportszövetségi szerepvállalása ellen.

"Nem szakmai szemmel működnek ezek a szervezetek, hanem politikai érdekektől vezérelve, az évszázados hagyományokból pedig legfeljebb a legrosszabb részeket, a nepotizmust és a korrupt uram-bátyám világot élesztik fel."

Emellett a politikus a csomagba foglalt offshore ellenes lépéseket látszatintézkedésnek nevezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×