eur:
395.46
usd:
372.4
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Áder visszadobta, újra elfogadták a három törvénymódosítást

Áder János köztársasági elnök szerint az energetikai tárgyú törvénymódosítás nem szigorítja, hanem ellehetetleníti a szélerőművel építését. Az Országgyűlés ennek ellenére lényegében változtatás nélkül fogadta el a kormánypárti előterjesztést.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a jogszabály megváltoztatását, hogy a szélerőművek teljesítménye nagy mértékben függ az időjárástól. A törvény egyébként megtiltja, hogy világörökségi és természetvédelmi területeken szélerőműveket létesítsenek.

„Védeni akarjuk a természeti értékeinket, és védeni akarjuk a tulajdont. Ezért szigorítjuk a szélerőművek létesítésével kapcsolatos programot” - közölte Lázár János.

A köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást is, ami a gyógyszertárak ellenőrzéséről szólt. A parlament most beépített néhány garanciát a jogszabályba.

A patikák létesítési és működési engedélyét csak ügyészi jóváhagyással lehet ellenőrizni, az ügyfél és az ügyvég kommunikációja pedig továbbra is sérthetetlen. A szocialista Bárándy Gergely szerint egyébként Áder Jánosnak inkább az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia ezzel a törvénnyel.

„Többször kifogásoltuk Áder János eljárásaiban is, hogy olyan esetekben is, amikor egyébként az Alkotmánybírósághoz kellene küldenie a törvényjavaslatot, a parlamentnek küldi vissza, gyakorlatilag ezzel kedvezőbb feltételt teremtve a kormánypártoknak. Hiszen az Országgyűlés így gyors eljárásban ismét el tudja fogadni, és nem kell egyrészt az Alkotmánybíróságnak az eljárására várni, másrészt pedig nem kell elszenvednie azt a presztízsveszteséget a kormánynak, hogy az egyébként általa előterjesztett jogszabály alkotmányellenesnek bizonyul. Márpedig ez a napnál is világosabb, hogy annak bizonyult volna, és ezt a köztársasági elnök is látta” - fogalmazott Bárándy Gergely.

A képviselők újra elfogadták az állami és önkormányzati ingatlanok átadásáról szóló törvényt is, pedig Áder János ezt is visszaküldte a parlamentnek, mert az állam nem egyeztetett a fővárossal a budapesti Erzsébet tér átvételéről.

Ez mégis megtörténik, de még nem most, mert az átadást december 15-éről 31-ére halasztották, az üzemeltetési szerződést pedig csak jövő január végéig kell megkötni. Ezzel párhuzamosan az állam 22 önkormányzatnak 35 közparkot ad át ingyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×