eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

A szállodák küzdenek a munkaerőhiánnyal - lapszemle

Több száz egészségügyi vállalkozásnak okoz gondot a minimálbér emelése - írta a Magyar Idők. A Magyar Nemzet szerint a pedagógusok egyharmada töltötte fel portfólióját a minősítési eljáráshoz.

A Magyar Idők azt írja: több száz, döntően tb-finanszírozott egészségügyi vállalkozást hoz nehéz helyzetbe a minimálbér és a garantált bérminimum januári kötelező emelése. A cégeket képviselő szervezetek a nemzetgazdasági miniszterhez fordultak, ugyanis a gyógyeszközök árát régóta nem emelhetik, költségeik viszont nőnek, így a dolgozói bérfejlesztés minden eddiginél nehezebb lesz.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy kevesebb mint 13 ezer pedagógus töltötte fel portfólióját a jövő évre vonatkozó pedagógusminősítési eljáráshoz, holott eredetileg 35 ezer fő számára is lehetőség lett volna erre az Oktatási Hivatal adatai szerint. Eredetileg 22 ezren jelentkeztek a jövő évi minősítési eljárásra, de azok a pedagógusok, akik hét évvel a nyugdíj előtt állnak, kedvezményt kaptak: ők automatikusan, minősítési eljárás nélkül átkerülnek a magasabb, a pedagógus II. fokozatba.

A Világgazdaságból kiderül: a magyar szállodák többségének gondot okoz a munkaerőhiány, leginkább szobatakarítókat, felszolgálókat, szakácsokat, recepciósokat, mosogatókat keresnek a munkáltatók. A tömeges elvándorlás megnehezíti a hoteltulajdonosok helyzetét, az alacsony bérszint ugyanis nem ösztönzi maradásra a munkavállalókat.

A Magyar Idők beszámol arról, hogy önvezető járművek tesztpályájává alakítják az M7-es autópálya több szakaszát, sőt Zalaegerszeg egy részét is, a létesítendő zalai zárt tesztpályához kapcsolódva. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár elmondta, amint a kutatások, a technológia fejlettsége elérik a megfelelő szintet, városi körülmények között is tudnak majd teszteket végezni a fejlesztők.

A Magyar Nemzet cikke szerint egy tegnapi konferencián elhangzott: kormány a lehető leghatározottabban támogatja a nyílt forráskódú vagy arra épülő szoftverek elterjesztését a közigazgatásban, ami Magyarország informatikai szuverenitását is szolgálja. A májusban elkészült kormányhatározat intézkedési terv kidolgozását írta elő. Egy novemberben elfogadott kormányhatározat pedig jóváhagyta ezt az intézkedési tervet, ami konkrét, mérhető és számon kérhető lépéseket tartalmaz – hangzott el a rendezvényen. A tervek szerint 2017 végéig a zárt forráskódú irodai szoftverek aránya 20 százalékkal csökken a 2016 végi állapothoz képest.

A Portfolio összeállítása szerint a piac szinte biztosra veszi, hogy holnap ismét kamatot emel majd a Fed, azonban az egy évvel ezelőtti tapasztalatokból kiindulva könnyen lehet, hogy a piaci hatás csak minimális lesz. Elemzők úgy vélik: egy komolyabb kamatemelési ciklus elindulása elhozhatja az euró-dollár paritást, amennyiben a piac nem árazza be előre ezt a változtatást.

A Magyar Idők arról közöl írást, hogy négy európai uniós ország is előkelő helyen szerepel azon a listán, amelyben az egyik ismert nemzetközi segélyszervezet a világ adóparadicsomait rangsorolja. Ciprus, Hollandia, Írország és Luxemburg azok az államok, amelyek a nagy nemzetközi cégekkel kötött titkos megállapodás alapján, de egyébként is alacsony adókulcsok révén csökkentik nagy mértékben egy sor ország adóbevételeit. A tizenötös listát a Bermuda-szigetek vezeti.

A napi.hu az ingatlanbefektetési trendekkel foglalkozik. A cikkben az áll: Magyarország nemcsak, hogy újra visszakerült az ingatlanbefektetők térképére, de a befektetési lehetőségek iránti érdeklődés intenzitása közelít a válság előtti években tapasztaltakhoz. Fontos változás, hogy a logisztikai és a kereskedelmi ingatlanok körében is nőtt a kereslet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×