eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Még több hatósági eljárási díj szűnhet meg

Újabb húsz hatósági eljárási díjat szüntetne meg a kormány, az erről szóló előterjesztés Országgyűlési vitájában az ellenzéki pártok támogatták a javaslatot, ám nem tartották elég széleskörűnek.

Az újabb, illetékek és hatósági díjak megszüntetéséről szóló törvénycsomagról kezdett vitában Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztette a képviselőket a korábbi bürokráciacsökkentő lépésekre, amelyekkel már több mint 260 törvényt módosított a Ház.

"Így a magánszemélyek számára 400 millió forintot meghaladó megtakarítás keletkezhet, a vállalkozások körében pedig mintegy 1,2-1,3 milliárd mentességet adunk a cégalapítás körében."

A tervezet értelmében jövő márciustól teljeskörűen illetékmentessé válna az anyakönyvi kivonat- és a lakáscélú állami támogatás igényléséhez szükséges egészségbiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentum kiállítása; a közműpótló talajvízkút létesítésének vagy módosításának engedélyezése; továbbá a hatósági bizonyítvány kiállítása az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról. Illetékmentessé válhat a korlátolt felelősségű társaság, az egyéni cég, a közkereseti társaság és a betéti társaság cégbírósági bejegyzése, ingyenessé válhat az értesítési cím változásának bejelentése, továbbá mások mellett illetékmentessé válhat a 65 év fölöttiek magánútlevele.

A szocialista Heringes Anita úgy vélte, hogy a javaslat bosszantó illetékeket töröl el, ám nem teljes.

"Az önkormányzatok esetében az elektronikus dokumentumkén szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezését évente egy alkalommal díjmentessé kéne tenni."

Szávay István a Jobbik részéről maga is üdvözölte az állampolgári terhek csökkentéséről szóló javaslatot, ám nem tartotta elég átfogónak.

"Nem biztos, hogy mindig magának az illetéknek az eltörlése jelenti a megoldást akkor, amikor egyébként egy fölösleges hatósági aktussal van dolgunk."

Kovács Zoltán a kritikákra válaszul zárszavában leszögezte, hogy a tavaly és az idén elfogadott változtatások koherens rendszert alkotnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×