Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta a NOB Budapest második körös pályázatát az olimpia megrendezésére - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetgazdasági miniszter szerint a hatékonyság és versenyképesség növeléséről is szól a kormány és a szociális partnerek közötti bérmegállapodás. Kerekasztal megbeszélést kezdeményez az orvosi leletek jobb megismerhetőségéért a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a hatékonyság és versenyképesség növeléséről is szól a kormány és a szociális partnerek közötti bérmegállapodás. Varga Mihály az ezt tartalmazó törvénymódosítások parlamenti vitájában emlékeztetett arra, hogy a hatéves bérmegállapodás mellett döntés született arról is, hogy több lépésben, jelentősen csökkennek a munkáltatói közterhek.

Eseti bizottság jöhet létre a 2007-2013-as uniós források monitorozására - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kijelentette: a kabinet döntött arról is, hogy egyeztetést kezdeményez a pályázati rendszer egyszerűsítéséről a parlamenti pártokkal. Beszélt arról is: ötpárti konszenzus alakult ki a polgármesteri bérezés kérdésében. A tervek szerint a főpolgármester miniszteri fizetést, a megyei jogú városok és a kerületi polgármesterek államtitkári fizetést kapnak, minden más települési vezető bérét ennek egy adott százalékában határoznák meg. A kormányzati tájékoztatón elmondta: oktatási kerekasztalon tekintené át a kabinet a PISA 2015 felmérés eredményeit, amelyek szerint az utóbbi években romlott a magyar diákok teljesítménye. Lázár János kerekasztal megbeszélést kezdeményez az orvosi leletek jobb megismerhetőségéért is, az ügyben az InfoRádió kereste meg a Miniszterelnökséget.

Minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a vasárnapi romániai parlamenti választásokon a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor Szatmárnémetiben tárgyalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, ami után hangsúlyozta: a romániai magyaroknak ki kell állniuk az érdekeikért. Hozzátette: a két ország együttműködésének minőségét is jelentősen befolyásolja a romániai magyar közösség ereje.

Észak-Amerika, Európa és Közép-Ázsia intenzívebb együttműködését szorgalmazza az új világrend lehetőségeinek kiaknázására a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Miniszteri Tanácsának hamburgi ülésén hangsúlyozta: ezek a térségek képzett munkaerejük, fejlett infrastruktúrájuk és technológiájuk révén a világ bármely más térségénél nagyobb tőkevonzó képességre tehetnek szert.

Az első harmadánál tart a Magyar Nemzeti Arcvonal és más félkatonai szervezetek ügyében folyó vizsgálat - közölte a belügyminiszter. Pintér Sándor két illetékes parlament bizottság együttes ülése után elmondta: a Magyar Nemzeti Arcvonalnak volt külföldi szervezetekkel kapcsolata, a felderítésben több ország titkosszolgálata dolgozott. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke arról beszélt: jelenleg nem lehet tudni, hogy a szélsőjobboldali ideológiához köthető szervezetek kapcsolatrendszere meddig terjedt. Mirkóczki Ádám a bizottság jobbikos tagja kijelentette: egyetlen parlamenti párt sem hozható kapcsolatba a Magyar Nemzeti Arcvonallal.

Nem állapított meg személyi felelősséget a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében indított vizsgálat. Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta: a tárgyi bizonyítási eszközök lefoglalásának előkészítése, megtervezése a szakmai szabályoknak megfelelően történt.

Megállapodott a Magyar Posta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal a nyugdíjasok számára küldendő Erzsébet-utalványok kézbesítéséről. A posta a küldeményeket 400 forintért viszi ki legkésőbb december 31-ig.

Elfogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Budapest második körös pályázatát a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére. A NOB arról is döntött, hogy a magyar főváros - Párizs és Los Angeles mellett - februárban benyújthatja a harmadik pályázati dossziéját. A NOB jövő szeptemberben dönt a 2024-es olimpia helyszínéről.