eur:
393.13
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Benyújtotta lemondását, de ügyvivőként marad az olasz miniszterelnök - a nap hírei

A vizsgálat szerint nem lépte túl a sebességkorlátozást a hétfői metróbalesetben érintett szerelvény. Az oktatási rendszert bírálta a legújabb PISA-felmérés eredménye miatt a két pedagógus szakszervezet.

Nem lépte túl a sebességkorlátozást az a metrószerelvény, amely hétfőn hátulról nekiütközött a Pillangó utcai megállóban várakozó vonatnak - közölte a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője. Bajkó Erika az InfoRádióban elmondta: a vizsgálóbizottság elemezés szerint az ütközésben szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása. A hatóság közleményéből kiderül, hogy az automatikus vészfékezés mellett a metróvezető is megtette a szükséges manővereket a vonat megállítására, de a szerelvény az álló kerekek miatt óránként 18-20 kilométeres sebességgel nekicsúszott a másiknak. A 2-es metróvonalon történt balesetben többen megsérültek.

Elutasította a Fővárosi Közgyűlés a 3-as metró felújításának elhúzódását, illetve a metróhálózat üzemzavarait vizsgáló bizottság felállítására vonatkozó ellenzéki előterjesztéseket. Tarlós István főpolgármester azt mondta: nincs összefüggés a három metróvonal problémái között.

Megépülhet a tervezett 120 méter magas toronyház a Kopaszi-gát mellett. A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége ennek érdekében módosította Budapest településszerkezeti tervét és rendezési szabályzatát. A fővárosi képviselők arról is határoztak, hogy januártól mentesülnek a helyi iparűzési adó fizetése alól a háziorvos és védőnő vállalkozók, ha éves adóalapjuk nem haladja meg a 20 millió forintot. A közgyűlés a főpolgármester javaslatára levette napirendjéről a taxirendelet módosítását. Tarlós István arra kérte a fuvarozókat, hogy válasszák meg maguk közül azokat a képviselőket, akikkel a főváros egyeztetni tud a szükséges változtatásokról.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a legújabb PISA-felmérés eredményei igazolják, hogy a nevelő és oktató munkának alapvetően a készség- és képességfejlesztésre kell irányulnia. A szervezet közleménye szerint amíg az iskolák szakmai önállóságát nem állítják helyre, a nevelő és oktató munka színvonala sem fog javulni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sem tartja meglepetésnek 2016-os PISA-jelentést, amely szerint romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években. Mendrey László azt mondta: a jelentés alapján a 15 éves korosztály csaknem harmada funkcionális analfabéta. Palkovics László oktatási államtitkár úgy reagált, hogy egy 2015-ös mérés még nem mutatja ki egy két évvel korábban bevezetett új tanterv hatásait.

Az államháztartásért felelős államtitkár szerint jövőre is fennmaradnak a kedvező költségvetési folyamatok. Banai Péter Benő az M1-en a friss adatokat idézve hangsúlyozta: novemberben 2 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás, a tizenegy havi szufficit 59,3 milliárd forintra emelkedett. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a többlet legfőbb oka, hogy a költségvetés most számolhatta el az aszfaltügy átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett az erre vonatkozó megegyezés.

A jakartai magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne az indonéziai földrengésnek. Németh-Pach Judit az M1-en arról számolt be: a földrengés után kialakult kaotikus állapotok miatt, nem javasolt a térségbe utazni. Hozzátette: több szomszédos tartomány segítséget ajánlott az újjáépítésben, várhatóan napokon belül stabilizálják a helyzetet. A diplomata felhívta a figyelmet, hogy aki érdeklődni szeretne hozzátartozójáról az megteheti a nagykövetség központi számán, vagy a konzuli szolgálatnál. Szumátra szigetének északnyugati részét a Richter-skála szerint 6 és feles erősségű földrengés rázta meg, a halálos áldozatok száma 97-re emelkedett, és csaknem 300 ember megsérült.

Matteo Renzi olasz kormányfő este benyújtotta lemondását Sergio Mattarella köztársasági elnöknek. A miniszterelnök a hétvégén megrendezett alkotmányos népszavazás kudarca után azonnal bejelentette lemondását, de az államfő arra kérte, hogy a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig tartsa meg pozícióját. A büdzsét délután hagyta jóvá a római parlament. Sergio Mattarella most felkérte a Matteo Renzit, hogy ügyvivőként vezesse a kabinetet, amíg lefolytatják a konzultációkat az új kormány megalakításáról.

Menekültügyi szigorításokról határozott a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió. Ennek értelmében bővülhet a kitoloncolási őrizetbe vétel lehetősége és csökkenhet az elutasított menedékkérők juttatása. A kongresszus egy kérdésben a párt vezetőivel szemben foglalt állást, a küldöttek úgy döntöttek, hogy a kettős állampolgárság ügyében vissza kell állítani az opciós kötelezettséget, vagyis a nem uniós vagy svájci bevándorlók Németországban született gyermekeinek választaniuk kell szüleiké és a német állampolgárság között. Angela Merkel pártelnök-kancellár helytelennek nevezte a döntést és kijelentette, hogy az opciós kötelezettség ügyében nem lesz változás.

Létrehozta az úgynevezett Európai Szolidaritási Testületet az Európai Bizottság. Navracsics Tibor ifjúságpolitikáért is felelős uniós biztos kijelentette: a szervezet feladata, hogy közösségeket hozzon létre, megerősítse a szociális befogadást és szolidaritást. A fiatalok a társadalmi hozzájárulás mellett tapasztalatokat szerezhetnek további karrierjükhöz.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×