Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért halasztják el a nagypéntekről szóló vitát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz-frakció közleménye alapján technikai okok miatt halasztotta el az Országgyűlés a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló javaslat vitáját.

A Fidesz javaslatára vették le az Országgyűlés e heti napirendjéről a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló javaslat vitáját, amit a korábbi tervek alapján csütörtökön kezdhettek volna meg a képviselők.

Kérdésünkre a Fidesz-frakció írásban indokolta meg a döntést. Levelük szerint „csupán tárgyalás technikai okok játszottak közre abban, hogy lekerült napirendről a nagypénteki munkaszünettel kapcsolatos vita.” A képviselőcsoport sajtóosztálya hozzátette: várhatóan hétfőn a Ház idei utolsó ülésnapján kezdhetik meg a javaslat általános vitáját, várhatóan Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tartja az előterjesztés expozéját.

Orbán Viktor miniszterelnök október 14-én a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén jelentette be, hogy munkaszüneti nap lesz a húsvét előtti péntek. Mint mondta: a reformáció emlékéve alkalmas pillanat arra, hogy ezzel a lépéssel a nagypéntek méltó megünneplését segítsék.

Az erről szóló előterjesztést – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláírásával – novemberben nyújtották be a parlamentnek. A javaslat összesen öt törvényt módosít, kiegészítve a munkaszüneti napok felsorolását a nagypéntekkel. Ha hatályba lép az új szabályozás: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26. lesz munkaszüneti nap Magyarországon.