eur:
395.11
usd:
366.1
bux:
65138.09
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Pénz állt a házhoz a kórházaknál

A kórházak jelentős részének számlájára megérkezett a lejárt adósságok fedezetéül szolgáló konszolidációs támogatás kedden - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Egyes pénzintézetek esetében a banki átfutási idő miatt előfordulhat egy-két nap eltérés.

Felidézték Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábbi bejelentését, amely szerint összesen 70 milliárd forint összegben biztosít támogatást a kormány a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek.

A döntés értelmében 45 milliárd forintot a szeptember 30-án harminc napon túl lejárt adósságok rendezésére fordíthatnak a kórházak, 15 milliárd forintra a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak.

Úgy fogalmaztak, a kormány kiemelt feladatának tekinti az egészségügyi ellátórendszer szervezési és működési, valamint finanszírozási és gazdálkodási problémáinak megoldását jelentő intézkedések bevezetését, ezeket igyekszik ösztönözni a 15 milliárdos hozzájárulással.

A támogatható célok között van az egészségügyi ellátások és lakossági igények intézményközi összehangolása, az egészségügyi ellátási gyakorlat intézményen belüli javítása, a diagnosztikai kapacitások racionalizálása, valamint a támogató és kiszolgáló területek hatékonyságának fokozása is - sorolták.

Végül további 10 milliárd forinttal nő az egészségbiztosítási alap; ezt az összeget kiemelt szakmapolitikai célokra lehet fordítani, így például járóbeteg-szakellátásra, az onkológiai ellátások javítására, valamint nagy értékű gyógyszerek és orvostechnikai eszközök közbeszerzésére.

Arra is kitértek, hogy 2010 után a kórházak megörökölt adósságállományuk csökkentése érdekében évente konszolidációban részesültek. A kormány az elmúlt években több mint 225 milliárd forint többlettámogatással segítette az intézmények működését - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×