Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pénz állt a házhoz a kórházaknál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kórházak jelentős részének számlájára megérkezett a lejárt adósságok fedezetéül szolgáló konszolidációs támogatás kedden - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Egyes pénzintézetek esetében a banki átfutási idő miatt előfordulhat egy-két nap eltérés.

Felidézték Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár korábbi bejelentését, amely szerint összesen 70 milliárd forint összegben biztosít támogatást a kormány a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek.

A döntés értelmében 45 milliárd forintot a szeptember 30-án harminc napon túl lejárt adósságok rendezésére fordíthatnak a kórházak, 15 milliárd forintra a működés hatékonyságát növelő programokkal pályázhatnak.

Úgy fogalmaztak, a kormány kiemelt feladatának tekinti az egészségügyi ellátórendszer szervezési és működési, valamint finanszírozási és gazdálkodási problémáinak megoldását jelentő intézkedések bevezetését, ezeket igyekszik ösztönözni a 15 milliárdos hozzájárulással.

A támogatható célok között van az egészségügyi ellátások és lakossági igények intézményközi összehangolása, az egészségügyi ellátási gyakorlat intézményen belüli javítása, a diagnosztikai kapacitások racionalizálása, valamint a támogató és kiszolgáló területek hatékonyságának fokozása is - sorolták.

Végül további 10 milliárd forinttal nő az egészségbiztosítási alap; ezt az összeget kiemelt szakmapolitikai célokra lehet fordítani, így például járóbeteg-szakellátásra, az onkológiai ellátások javítására, valamint nagy értékű gyógyszerek és orvostechnikai eszközök közbeszerzésére.

Arra is kitértek, hogy 2010 után a kórházak megörökölt adósságállományuk csökkentése érdekében évente konszolidációban részesültek. A kormány az elmúlt években több mint 225 milliárd forint többlettámogatással segítette az intézmények működését - olvasható a közleményben.