eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Közlekedési szakszervezet: nem mindjárt a metróvezetőre kell mutogatni

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet teljes körű vizsgálatot követel a 2-es metró hétfői balesetével összefüggésben. Az érdekképviselet elnöke felháborítónak tartja, hogy Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a metrókocsik összecsúszása után azonnal a sofőr hibájáról beszélt.

Nemes Gábor hangsúlyozta, a szakszervezetet az háborítja fel, hogy a BKV menedzsmentje anélkül, hogy bármilyen vizsgálat elkezdődött volna, a személyi felelősséget emelte ki.

„Több szakvélemény is megjelent, amelyek elsősorban inkább műszaki vagy szoftverhibára vezetik vissza a történteket.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke kiemelte, több éve jeleznek kisebb-nagyobb problémákat, amelyekre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

„Nem mindjárt a munkavállalókra kellene visszamutogatni, illetve vizsgálni kellene a BKV vezetőségének felelősségét is.”

Nemes Gábor cáfolta, hogy a szerelvény túl gyorsan hajtott volna be a megállóba.

„Nem tudott túl gyorsan behajtani, mert sebességkorlátozás volt és működtek a biztonsági berendezések. Más külső okokra vezethető vissza - ezt a megjelent szakvélemények állítják. Ahogy azt is, hogy a biztonsági rendszerből hiányzik egy olyan szoftverelem, ami megakadályozhatta volna, hogy a szerelvény becsússzon és a másik kocsival ütközzön.”

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke hozzátette, ezt kellene kiderítenie a szakembereknek és hangsúlyozta, első körben nem járművezetői felelősségről kell beszélni.

„Amennyiben kiderül, nyilván ő is vállalja majd a felelősséget, de ha az derül, hogy ez műszaki hiba miatt következő be, kérdés, hogy a munkáltató vállalja-e a felelősséget.”

A baleset nem következett volna be, ha minden olyan biztonsági eszköz rendelkezésre állt volna, amit nem vásároltak meg – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

„Reméljük, ezt fogja a vizsgálat kideríteni, és ez felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy finanszírozási problémák miatt ilyen esemény ne következhessen be” - hangsúlyozta Nemes Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×