Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért lép ki Magyarország egy antikorrupciós programból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű nemzetközi kezdeményezésből a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

Magyarország 2012-ben csatlakozott a több mint ötven országban működő együttműködéshez, melynek célja, hogy erősítse a részes országok elkötelezettségét a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése iránt. A kormány akkor vállalást tett egyebek között a költségvetési adatok és a közpénzek felhasználására kötött szerződések nyilvánosságának erősítésére, a közbeszerzési adatok kereshetőségének javítására és az integritásirányítási rendszer hatékonyságának növelésére a közigazgatásban.

"A Nyílt Kormányzati Együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít" - írta az MTI-hez eljuttatott reagálásában a Külgazdasági és Külügyminisztérium kedd este.

Hozzáfűzték, hogy a jelentésekben a Magyarországot "folyamatosan bíráló, úgynevezett civil szervezetek" véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban figyelmen kívül hagyták, és ezért semmi értelme, hogy az ország fenntartsa tagságát "egy ilyen - az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért - szervezetben".