eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Arcok 1956-ból - Minczér József

A bíróság szerint a kesztölci köztársaság egyik alapítója volt. Már az elképzelés is különös: a vád szerint a pilisi zsákfalu kocsmájában a helyiek kormányt alakítottak, néhány hordó borért vásárolt harckocsival nehéztüzérséget állítottak fel a faluban, és elhatározták, hogy kiválnak Magyarországból, és kérvényezik felvételüket az ENSZ-be. 1956. december 20-án az elsők között végeztek ki a statárium alapján. Minczér József portréja.

Új műsor indult reggelenként az InfoRádióban. A három-négyperces összeállításokban minden hétköznap egy-egy '56 után-miatt halálraítélt forradalmár alakját mutatjuk be. Összesen 56 portré készül a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködésben.

Minczér József

Minczér Józsefcsillés (1932-1956)Kesztölc1956. 12.20.




Portré

A kesztölci köztársaság története egyike az 1956-os forradalom olyan mítoszainak, amellyel a Kádár-rendszer igyekezett kihangsúlyozni a forradalom brutalitását, azt, hogy az abban résztvevők aljas szándékú hazaárulók voltak. E vélekedés szerint a pilisi zsákfalu kocsmájában a helyiek kormányt alakítottak, néhány hordó borért vásárolt harckocsival nehéztüzérséget állítottak fel a faluban, és elhatározták, hogy kiválnak Magyarországból, és kérvényezik felvételüket az ENSZ-be. A „köztársaság” egyik alapítója Minczér József volt, akit 1956. december 20-án az elsők között végeztek ki a statárium alapján.

A Minczér fivérek bányászcsaládból származtak; József, aki 1932-ben született, maga is csillésként dolgozott Csolnokon. Hat elemit végzett, villamosmozdony-vezetőnek tanult. Öccse lakatos volt a dorogi erőműben, 1956 novemberének elején tért haza a katonai szolgálatból.

A forradalom kitörésének híre összekovácsolta az egyébként is rendkívül összetartó kesztölci közösséget. A pártház épületéről eltávolították a kommunista jelképeket, felállították a nemzetőrséget, amely ezután folyamatosan járőrözött a Pilisben, és élelmiszert szállított Budapestre. Mire a szovjet hadsereg és a karhatalmisták november közepén megjelentek a településen, a forradalmárok már elrejtőztek, elrejtették fegyvereiket is. Az ellenállás azzal folytatódott, hogy a kesztölci bányászok vonakodtak felvenni a munkát, válaszul december 15-én bevonult a katonaság, hogy helyreállítsa a rendet. December 11-én statáriumot hirdettek, amelynek a hatálya alá tartozott a fegyverrejtegetés is. Többeket, köztük Minczér Józsefet és az öccsét, Károlyt is ezzel vádolták, s miután felszólításra előadták a náluk lévő fegyvereket és lőszereket, letartóztatták őket. „Mi mindig felszólítottuk, mind a négyszer, hogy adja le, nem lesz bántódása.” Így fogalmazott tanúvallomásában az a főhadnagy, akinek a testvérek végül átadták a rejtegetett fegyvereket. Statáriális tárgyalásukat 1956. december 17-én tartotta meg a Budapesti Helyőrség Katonai Bírósága Kiss István Gábor százados tanácsa, amely Minczér Józsefet halálra, Minczér Károlyt pedig 10 év börtönre ítélte. Bűnösségüket nem tagadták. Védekezésüket, miszerint a következményektől tartva nem adták le a fegyvereket, nem fogadta el a bíróság, de míg Károly esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy a fegyvereket a bátyja szerezte, ő maga csak segített elrejteni, addig Józsefnél súlyosbító körülménynek számított, hogy nemzetőr volt, s ily módon — a vád szerint —„terrorizálta” a lakosságot. Minczér Józsefet annak ellenére is kivégezték, hogy az ügyész és a per két ülnöke is kegyelemre ajánlotta, valamint a munkahelye is felszólalt az érdekében. A kérvényt azonban a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsa elutasította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×