Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre többet járunk étterembe - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet azt írja, hogy az éttermek jelentős forgalomnövekedést könyvelhettek el tavaly az előző évihez képest. A Magyar Idők szerint nyolc aktív, tíz inaktív és hét megfigyelőlistára tett szélsőséges csoport szerepel az Athena Intézet elemzésében. A Világgazdaságban az olvasható, hogy a diszkontok terjeszkedtek legintenzívebben a magyar élelmiszer-kereskedelemben.

A Magyar Idők szerint nyolc aktív, tíz inaktív és hét megfigyelőlistára tett szélsőséges csoport szerepel az Athena Intézet elemzésében. A Halálbrigád nevű szervezet hat, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője pedig egy embert ölt meg. A Radikális Állatvédők két célpontja is meghalt, de az ő esetükben a nyomozás nem tudta bizonyítani, hogy a haláluk összefügg a támadással.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy az éttermek jelentős forgalomnövekedést könyvelhettek el tavaly az előző évihez képest. A szektor összárbevétele 2015-ben az előző évi 387 milliárd forintról 457 milliárdra emelkedett, ami példátlan mértékű növekedés az utóbbi időszakban. Az alkalmazottak száma 2013 óta 69 ezerről 78 ezerre nőtt. Az éttermet működtető cégek majdnem negyven százaléka Budapesten van.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy a diszkontok terjeszkedtek legintenzívebben a magyar élelmiszer-kereskedelemben. Piaci részesedésük várhatóan idén is tovább nő. A magyar tulajdonú üzletláncok azonban gyengélkednek.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy a Fidelitas már több mint két éve nem tud megfelelni a 2014 márciusában hatályba lépett Új Polgári Törvénykönyv rendelkezéseinek. Az idő vészesen fogy, a módosítások végső határideje 2017. március 15-e. Vagyis alig maradt néhány hónap arra, hogy az új Ptk.-hoz igazítsák a szervezet alapszabályát. Ha ezt nem teszik meg, a bíróság akár fel is oszlathatja vagy meg is szüntetheti a szervezetet.

A Magyar Idők azt írja, hogy miközben az önkormányzat és a BKV állami adósságrendezésének is köszönhetően az elmúlt hat évben jelentős fejlődésen ment keresztül a budapesti közösségi közlekedés, és megkezdődhetett a metrófelújítás előkészítése, a baloldali ellenzék folytatja az aláírásgyűjtést a 3-as metró rekonstrukciójáért, és életveszélyesnek nevezi a vonalat.

A Világgazdaság úgy értesült, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jövőre sem emeli meg a tömegközlekedési tarifákat. A fővárosban 2013 óta nem nőttek a viteldíjak, sőt 2014-ben a természetes személyek által megvásárolható Budapest-bérletek árát átlagosan tíz százalékkal csökkentették.

A Portfolio azt írja, hogy a közvélekedés szerint hiába következett be kiugróan nagy áremelkedés a lakáspiacon az elmúlt két-három évben, a környező országok fővárosaihoz képest Budapest még mindig jelentősen olcsóbb. A portál azonban összehasonlította 12 ország fővárosát a lakásárak és az átlagbérek szempontjából, és arra jutott, hogy a budapesti lakáspiac a jövedelmekhez képest egyértelműen a régió drágábbjai közé sorolható.

A napi.hu oldalán az olvasható, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország ipari minisztere hónapokig tartó egyeztetés után egy éjjel kettőkor megtartott telefonbeszélgetésen állapodott meg az OPEC-en belüli és kívüli olajtermelők közös kitermeléscsökkentéséről. A portál szerint egyébként az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása miatt még ezen a héten jelentősen megemelkedhetnek az üzemanyagárak.

A Pénzcentrum szerint a legtöbben december első hetében szerzik be a Mikulás-napi édességeket, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik terméket veszik le a polcról. A portál utánajárt, hogy mire kell odafigyelni a csokimikulások és az adventi naptárak vásárlásakor.