eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Veszélybe kerülhet a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványa

Veszélybe kerülhet a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványa

A kormányhivatalok munkatársai jelentősen le vannak terhelve, az Erzsébet-utalványok kézbesítése pedig nem tartozik a munkakörükbe - mondta az InfoRádiónak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke.

Karácsonykor 2,8 millió nyugdíjas kap fejenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, a kormányhivatalok, járási hivatalok fogják kézbesíteni ezeket december 21. és 24. között.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke úgy hallotta, a járási kormánytisztviselők lesznek a kézbesítők, de konkrét utasítás még nem érkezett, ám hozzátette: "ha Lázár miniszter úr ezt kijelentette, akkor meg is fog valósulni."

Még mindig munkaerőhiány van a járási hivatalokban - jelezte a szakszervezeti vezet -, napi tíz órákat dolgoznak a tisztviselők, és most az a kérdés, hogy  a kézbesítés idejére az eddigi munkájukat félre kell-e tenniük. 

"A járási kormánytisztviselőknek a kézbesítés nem tartozik a munkakörükbe.  Az eredeti feladatukban kell helytállniuk, mert ha nem intézik el megfelelő időben az ügyiratot, akkor rendbírsággal kell számolniuk" - mondta Boros Péterné.

Rengeteg megválaszolatlan kérdés marad még: ki marad a hivatalokban, munkaidőben vagy szabadidőben kell majd kézbesíteni, saját vagy hivatali autóval.

"Remélem, a döntés ismertetése előtt átgondolták ezt az intézkedést, mert sok mindent felvet - mondta Boros Péterné. - Egy biztos, a kollégáim leterheltsége eddig sem változott, és ezzel most növekedni fog.

Egyelőre nincsenek kiképezve postásnak."

Az InfoRádió az ügyben kereste a Pest Megyei kormányhivatalt is, amely nem nyilatkozott, és azt válaszolta, hogy országos jelentőségű ügyben a Miniszterelnökség az illetékes.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda a hvg.hu kérdéseire válaszolva azt írta: az Erzsébet-utalványt a kormány döntése alapján a járási és kormányhivatalok munkatársai fogják személyesen kézbesíteni, amely így lényegesebben olcsóbb, mint a postai kézbesítés.

Az utalványok kézbesítését a kormányhivatalok munkaszervezéssel fogják megoldani, tehát

ez nem akadályozza majd a hivatalokat feladataik ellátásában.

Az ügyfelek a megszokott módon és időben intézhetik ügyeiket. Az utalványt személyesen kell átadni a címzettnek, akinek egy átadási ívet is alá kell írnia. Ha a címzett nincs otthon, a hivatalnok értesítést hagy a helyszínen, amelyben tájékoztatja az érintettet, hogyan tudja átvenni az utalványt a helyi járási vagy kormányhivatalban. Az utalványok kézbesítése várhatóan december közepétől kezdődik – írta a sajtóiroda.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×