eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Orbán: A verseny nem az árak csökkenéséhez vezet

Magyarország Brüsszellel szemben ragaszkodik az áram és a gáz hatósági árnak fenntartásához - mondta a miniszterelnök a közszolgálati rádióban. Orbán Viktor szerint a bizottság és az Európai Unió téved, amikor azt gondolja, hogy a verseny az árak csökkenéséhez vezethet.

A magyar kormány nem engedi, hogy Brüsszel kivezesse a gáz és az áram hatósági árát, ezért arra kell készülni, hogy Magyarország ellenzéki pozíciója Brüsszelben megint megerősödik – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban reggel.

A kormányfő a 180 perc című műsorban hangsúlyozta: Magyarország ragaszkodik a rezsicsökkentéshez és meg fogja azt védeni.

„Buta, a magyarok számára káros javaslatok mellé nem tudok odaállni, és Magyarország nem állhat oda. Ez azt jelenti, hogy az a gondolat, hogy vezessük ki a hatósági árszabályozást az európai energiarendszerből, ez azt jelentené, hogy meg kell szüntetni a rezsicsökkentést. A bizottság és az Európai Unió téved, amikor azt gondolja, hogy a verseny az árak csökkenéséhez vezethet. Én azt tapasztaltam, hogy az energiaszektorban ez nem így van. A verseny nem az árak csökkenéséhez vezet, hanem mindenfajta háttéralkuk eredménye következtében az árak emelkedéséhez vezet. Ezért szerintem Európában – nem mondom, hogy mindenhol, Amerikáról pedig egyáltalán nem beszélek –, különösen Közép-Európában ha nincs árszabályozás, akkor a nyugdíjasok, a családosok, a nehéz helyzetben élők bizony jóval magasabb energiaárat fizetnek” - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor közölte, hogy azért döntöttek az adócsökkentés mellett, mert ez növeli a versenyképességet, a béremelés pedig előidézi a munkaerő minőségének javulását.

A kormányfő szólt a foglalkoztatási adatok javulásáról. Elmondta, hogy míg Magyarország 2010-ben a 12 százalékos munkanélküliségi rátával a 19. volt az európai országok rangsorában, addig ma az 5 százalék alatti mutatóval az első ötben van.

A miniszterelnök szerint a helyzet még egyszer sem volt olyan biztató, mint ma.

„Azt tudom mondani, hogy az elmúlt 27 évben most van a legnagyobb esélyünk arra, hogy egyszerre csökkenjen az államadósság, egyszerre javuljon a versenyképesség, csökkenjenek az adók és nőjenek a bérek” - közölte Orbán Viktor.

A kormányfő az Alkotmánybíróság szerdai állásfoglalására utalva úgy fogalmazott: a testülettől a kvóta elleni küzdelemhez „óriási segítséget kapott”.

„A magyar Alkotmánybíróság világossá tette, hogy alkotmánymódosítás nélkül is, a mostani alkotmány szövege alapján is joga és – a legfontosabb, hogy – kötelessége a magyar kormánynak mindenhol, így Brüsszelben is kiállni Magyarország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett” - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte, ebből következően nem támogathatnak olyan döntést Brüsszelben, amely megsérti Magyarország szuverenitását.

A miniszterelnök azt is elmondta, arra számít, hogy idővel elbuknak azok a kormányok, amelyek nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást. Mint mondta, ez csak idő kérdése, Magyarországnak pedig ki kell tartania addig, amíg helyreáll Európában a demokratikus egyensúly. Most ugyanis a nép mást gondol, mint amit a vezetőik rájuk akarnak erőltetni – fogalmazott a Kossuth rádióban Orbán Viktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×