eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem találják a kutatók a béremelésüket - lapszemle

A Magyar Nemzet a Magyar Tudományos Akadémia dolgozóinak beígért béremelésről ír. A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy miért támogatják a környező országok a Budapest 2024 olimpiai pályázatot.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy bár a Magyar Tudományos Akadémia ígérete szerint idén szeptember és december között saját forrásból béremelést biztosítanak a dolgozóiknak, ez még nem érkezett meg a kutatók számlájára. A tervek szerint 3000 kutatót bére emelkedne átlagosan 35 ezer forinttal. Az MTA a lapnak azt nyilatkozta, hogy ők biztosították a fedezetet, az illetményemelés végrehajtása azonban az intézmények hatásköre.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy támogatják a környező országok a Budapest 2024 olimpiai pályázatot, amely nem csupán Magyarország, hanem az egész régió vendégforgalmát növeli. Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos azt mondta, addig nem kezdődnek meg az olimpiával kapcsolatos beruházások itthon, amíg nem születik meg a hivatalos támogató döntés.

A Világgazdaság arról számol be, hogy várakozáson felüli eredménnyel zárt a Darabanth Aukciósház online árverése, vagyis ez az árverési forma egyenrangú vált a többivel. Az online árverés főként a papírrégiségek és a numizmatikai tételek esetében kedvelt.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy új jogszabály születhetnek az állatkínzások ellen a következő hónapokban, de a mostani előírásokat is több ponton módosíthatják, az állatok gondozása pedig akár az iskolai tananyagban is nagyobb helyet kaphat. A kormány a jövő héten kezdi meg annak vizsgálatát, hogy az állatvédők javaslatai közül melyek a megvalósíthatóak.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy jó eséllyel kivándorolhatnak a határ menti településeken dolgozó masszőrök, a cikk szerint elsősorban az online pénztárgépekről szóló zavaros nemzetgazdasági minisztériumi tájékoztatás miatt. A Masszőrök Egyesületének elnöke azt mondta, hogy kollegáinak mindössze 10-15 %-a tervezi, hogy megvásárolja majd az online pénztárgépet.

A Pénzcentrum szerint érdemes sörkóstolónak állni, aki ugyanis erre a munkára vállalkozik, akár 4 millió forintot is kereshet. Az álommunkához mindössze 4 órán keresztül kell folyamatosan sört kóstolni – legalábbis ezzel kampányol egy sörgyártó cég. A bökkenő mindössze annyi, hogy Szingapúr a munkavégzés helyszíne.

A Magyar Idők arról számol be, hogy hosszabb távra szóló, minden területre kiterjedő bérfelzárkózási programon dolgozik a MÁV, ennek első lépése pedig 2017 indul. A vasúttársaság kiemeli, hogy a járulékcsökkentés fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum kigazdálkodásának költségét, de a bérösszetorlódás miatt szükséges magasabb kereseti kategóriába eső fizetéseket a MÁV nem tudja kigazdálkodni.

A Világgazdaság azt írja, hogy 2-3 héten belül 10-15 forinttal drágulhat az üzemanyagok literenkénti ára Magyarországon, ha tartóssá válik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének kitermelés csökkentésről szóló döntése miatt több mint 5 dollárral megemelkedett olajár. Ez azonban a szakértők szerint csak rövid távon hozhat drágulást.

A Portfolio úgy tudja, hogy hivatalosan is eladta a Raiffeisen Bank az egyik lengyel leányvállalatát, a vételár nagyjából 200 millió euró lehet. A lízingüzletág eladása mintegy 33 bázispontos javulást eredményezhet a bank tőkemutatójában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×