Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bakondi: Európa országaiban tudatosul a veszély

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha lassan is, de Európa országaiban tudatosul az a veszély, amit a világban lévő konfliktusok és a tömeges, illegális, ellenőrizetlen migrációval beáramló terroristák jelenléte okoz - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Emlékeztetett: valamennyi európai országban jelentősen romlott a belbiztonsági helyzet, az elmúlt egy-két hétben érkeztek hírek fegyverraktárak felfedezéséről, megakadályozott terrorcselekményekről, rendőrök elleni támadásokról, menekülttábori lázadásokról.

Bakondi György azzal kapcsolatban, hogy a múlt héten Németországban lelepleztek egy feltételezett szélsőséges iszlamistát a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal munkatársai között, kijelentette: ez azt jelzi, hogy nemcsak spontaneitásról, hanem "megfelelő tervezésről, előrelátásról, alvó ügynökök alkalmazásáról és egyéb titkosszolgálati eszközök alkalmazásáról is szó van", ami fokozza a veszélyt.

Hozzátette: emiatt valamennyi nemzetállam tett már lépéseket a biztonsága érdekében, és ma már jóval kevesebben vannak, akik bírálják a magyar határintézkedéseket, egyre inkább utánozzák azt. Az állampolgárok érdekét szolgáló belbiztonsági lépések a nemzetállamokra maradtak, mivel az Európai Unió hivatalos politikájában továbbra sincs változás, és egyelőre a korlátlan, felső határ nélküli elosztási mechanizmus a fő elv - jegezte meg a főtanácsadó.

Bakondi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a Szegedi Törvényszék szerdán, első fokon tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a röszkei közúti átkelőnél tavaly ősszel történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt, Cipruson élő szír férfit, hangsúlyozta: Magyarország nyitva áll mindenki előtt, aki jó szándékkal, például gazdasági együttműködés, turisztikai cél vagy családlátogatás miatt kíván jogszerűen belépni az országba, de "a határunkat őrizzük és semmifajta fenyegetésnek nem engedünk".