eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Seszták: a 3-as metró rekonstrukciója fővárosi feladat

Idén télen is garantált a biztonságos földgázellátás, és a kormány kész a 3-as metró forgalomtechnikai felújításának támogatására, ám a rekonstrukció fővárosi feladat – mondta a fejlesztési miniszter az Országgyűlés Költségvetési bizottsága előtti éves meghallgatásán.

Magyarország 2020 után is meghatározó szerepet kíván játszani a klímaváltozás elleni küzdelemben, és 2018-ig minden magyar háztartásban – másodpercenként 30 megabites sávszélességgel – elérhető lesz az internet – közölte az Országgyűlés Költségvetési bizottsága előtt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Az idén télen is garantált a biztonságos földgázellátás, a tárolóink több mint 50 százalékban meghaladták a feltöltöttségüket, 3,7 milliárd köbméter földgáz volt letárolva ezekben a tárolókban az első kitárolási napon, ez 13 százalékkal több, mint a múlt évi szint” - közölte Seszták Miklós.

Mesterházy Attila, a bizottság szocialista elnöke a 3-as metró felújításáról kérdezte a tárcavezetőt, ahogy a jobbikos Hegedűs Lórántné is.

„Kívülről nézve úgy tűnik, mintha két fideszes politikus nem tudna megegyezni egymással, tehát minthogyha nem ismernék a mobiltelefon vagy a személyes találkozásnak a lehetőségét” - mondta Mesterházy Attila.

Seszták Miklós erre aláhúzta, hogy a 3-as metró felújítása a főváros feladata, de a kormány 135 milliárd forintnyi uniós támogatást kész biztosítani.

„Értelemszerűen, ha ettől magasabb ajánlatok fognak érkezni, hogy ennek a finanszírozása milyen formából és milyen forrásból fog megoldódni, van több elképzelésünk is, erre akkor tudunk visszatérni, ha érdemben a bejövő pályázatok után a forrás biztosításának szükségessége felmerül. Természetesen készek vagyunk arra, hogy minden olyan támogatást, ami az M3-as metró forgalomtechnikai felújításához – üzemképességének biztosításához – szükséges, azt megadja a kormány” - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetőjének kérdésére, hogy miért vágnak bele a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésébe, ha ez bizonyos szakértők szerint 2400 év alatt térülne meg, Seszták Miklós azt felelte, hogy e beruházás esetében nem a néhány éves megtérülési mutatót kell vizsgálni, ugyanis célja, hogy a vonal révén, a Szuezi-csatornán keresztül Kínából érkező hajókról, Pireuszban lepakolt, majd a Balkánon továbbszállított töménytelen mennyiségű áru Magyarországon keresztül jusson el Európába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×