eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zseniális találmányt vetnek be a metrón az influenza ellen

A Budapesti Közlekedési Központ készül az influenza szezonra, már tesztelik a metrók mozgólépcsőinek kapaszkodó felületein a vírusok és baktériumok terjedését megakadályozó bevonatrendszert - mondta Pintér János, az innovatív találmányt kifejlesztő cég, a Resysten Kft. fejlesztési vezetője.

Az egyedülálló hazai fejlesztésnek köszönhetően közel 90 százalékkal csökkent a vírusok és baktériumok száma a mozgólépcsőkorlátokon.

Az őszi-téli időszakban hagyományosan ugrásszerűen megnő a légúti megbetegedések száma. Ezeket néhány baktérium, és számos vírusfaj is okozhatja, melyek közül természetesen legismertebb az influenza vírus. Ebben az időszakban különösen fontossá válik, hogy megelőzzük a baktériumok, vírusok megtelepedését olyan felületeken, melyeket tömegek érintenek meg.

Az innovatív,  száz százalékban magyar tulajdonú cég rendszere forradalmi változást hozhat világszerte a nagy forgalmú terek, tömegközlekedési járművek higiéniai körülményeiben. A nemzetközi kutatásokra épülő, de hazai fejlesztésű bevonatrendszer természetbarát módon fejti ki hatását, alapanyaga élelmiszer-adalékanyagként is nyilvántartott természetes fémoxid, amely megtalálható többek között rágógumikban, fogkrémekben és egyéb naponta használatos termékekben is.

Míg korábban a lehető legnagyobb gondosság mellett is lehetetlen volt megakadályozni, hogy egy utas által érintett felületekről potenciális veszély álljon fenn a következő utas megfertőződésére, addig ez mára az anyagtudomány fejlődésének és a páratlan fejlettségű Resysten WhiteTitanTM védőbevonatnak köszönhetően realitássá vált.

A BKV Zrt. ezért döntött úgy, hogy kísérleti jelleggel alkalmazza a 2-es és 4-es metróvonalak mozgólépcső korlátjain az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező hazai innovációt, a Resysten WhiteTitanTM védőbevonatot. A teszteredmények tükrében a bevonatrendszer használatát ősszel kiterjeszti a 3-as metróvonalon üzemelő mozgólépcsők gumikorlátjaira is.

A megoldás egyedülálló módon egészíti ki a megszokott vegyszeres tisztítási megoldásokat, amelyek hatása gyorsan csökken és tulajdonképpen a következő kéz érintéséig tart. Azonban amennyiben a felület a Resysten megoldásával is kezelve van, a szabad szemmel láthatatlan fotokatalitikus bevonat mindaddig aktívan véd a vírusok és baktériumok elszaporodása ellen, ameddig a felületet fény éri.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×