eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Itt kezelik a fogyatékkal élők fogászati problémáit

Eddig csaknem 700, túlnyomórészt középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékkal élő pácienst láttak el a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikáján, ahol egy speciális fogászati centrum várja ezeket a betegeket – mondta az InfoRádiónak Dr. Gerber Gábor, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

„A fogyatékkal élők ellátásában a Semmelweis Egyetem már hosszú évtizedek óta részt vesz. Ez másfél évvel ezelőtt kapott megfelelő formát és finanszírozási hátteret az állam részéről. Ekkortól van elkülönült ellátó hely, ahol megfelelő körülmények között tudjuk a fogyatékkal élőket kezelni” - mondta Gerber Gábor.

Hozzátette, hogy az elmúlt másfél évben jelentős számban megnőtt a fogyatékos páciensek ellátása: mintegy hétszáz esetet láttak el ezen időszak alatt.

Elmondta, hogy mivel a súlyos értelmi fogyatékossággal küzdő páciensek esetében az együttműködést egy fogászati kezeléshez nagyon nehéz megteremteni, sok esetben altatásra van szükség ahhoz, hogy a beavatkozást megfelelőképpen el tudja látni az orvos.

„Ehhez természetesen aneszteziológiai hátteret is biztosítani kell, amire a mostani helyzetben lehetőség van a Semmelweis Egyetemen, az Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikánkon” - mondta a kar dékánja.

„Egy meglehetősen empatikus, együttműködő orvos esetében megvalósítható akár altatás nélkül is, de azért a súlyosabb eseteknél erre gyakran szükség van” - tette hozzá Gerber Gábor.

„Nagy előrelépés ez a centrum, hiszen korábban csak a rövid beavatkozásokat – a tűzoltást lehetett elvégezni, vagyis leginkább a fogeltávolításokat. Most már örömmel mondhatom, hogy az esetek felében már fogmegtartó kezelés történt: fogtömések nagy számban készültek, de dentálhigiénikusi beavatkozás – fogkő-eltávolítás is történt” - közölte a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja.

Hozzátette, hogy igyekeznek egyfajta gondozást is kialakítani, ezért rendszeresen vissza is hívják a betegeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×