eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mindig ugyanúgy hülyítik be az embereket

A "szuperhold" nem létező, mi több, felesleges csillagászati szakkifejezés lenne, ha létezne; de éppen ezért nem is létezik, nem használják a szak- és amatőrcsillagászatban. Ennek ellenére sokszor előkerül...

Lehetne szupermars, minihold, gigahold stb. – de minek? Ugyan mit segít ez a Természet megértésében?

Persze, a butaság nem tud megállni, maga alá adja a lovat - írja a csillagaszat.hu. A earthsky.org oldalon Bruce McClure összeszedte, hogy ki szerint lesz a 2014. októberi telehold szuperhold-e és ki szerint nem. Ugyanis ha elkezdjük elemezni a definíciót, kiderül, nem csillagász szakértő határozta meg a szuperhold fogalmát, hanem egy asztrológus.

Közbevetőleg felmerül a kérdés: aki amatőrcsillagásznak tartja magát és a szuperhold fogalmát és használatát nem ellenzi, az tulajdonképpen miért is terjeszt egy csillagászati ismeretterjesztő tevékenység során asztrológiai szakfogalmat egyáltalán?

Tény, hogy földközelben bekövetkező teleholdkor a Hold kb. 14%-kal nagyobbnak látszik a földtávolban bekövetkező teliholdnál, és kb. 33%-kal több fény jut el a földközeli teleholdról a szemünkbe mint a földtávoliról. A látszó átmérőben bekövetkező változást valószínűleg az amatőrcsillagászok legtöbbje sem veszi észre, hacsaknem nagyon gondosan figyel. Szemünk pedig logaritmikusan érzékel, vagyis a kétszer fényesebb jelenséget csak kb. 75%-kal látja többnek – ezt a csillagászatban háromnegyed magnitúdós számmal és mértékegységgel jelzik. Emiatt a földközeli teleholdat alig érzékeljük fényesebbnek a földtávolinál, csak igen jó emlékezőtehetségű és megfigyelőképességű embereknek tűnik fel nagy néha, hogy a telehold árnyalatnyit fényesebb. Megjegyzendő, a logaritmikus szabály miatt a földközeli telihold (“szuperhold”) három tized magnitúdóval fényesebb a földtávolinál, ami éppen az amatőrcsillagász fényességbecslések pontossági határára esik, közembernek pedig fel sem nagyon tűnik.

Mivel a “szuperhold” kifejezés nem segít a Természet megismerésében, a csillagászat ezt a kifejezést feleslegesnek és haszontalannak találja, minden lehetséges fórumon küzdjünk használata ellenére, akkor is, ha az Internet világában a butaság fénysebességgel terjed és örökké fennmarad, sőt, kevésbé képzett amatőrcsillagászok és meggondolatlan hivatásosak említik a szót. Hamis élménynek minősíthető, ha valaki a “szuperholdon” lelkendezik, hiszen a holdpálya minden pontján bekövetkezik időről-időre a telehold, ebben semmi, de semmi különleges nincs... Egyszerűen csak látjuk a Természetet működés közben – és ez nagyobb élmény, mint hogy valaki a saját szóhasználatát erőlteti a valódi ismeretek átadása helyett.

Az eset kb. olyan, mintha a teljesen természetesen minden futballmeccs elején felhangzó “kezdő sípszó”-t “szuperkezdésnek” minősítenénk, ha az a hónap harmadik napjára esik vagy ha napközelben hangzik fel...

További részletek a csillagaszat.hu oldalon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×