eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egyre több lehet a mozaik család

Egyre több lehet a mozaik család

Miközben évtizedek óta köztudottan folyamatosan csökken a családok és a családban élők száma, kevésbé ismert jelenség, hogy az egyszülős családok egyre gyakrabban egyesülnek úgynevezett mozaik családokká - nyilatkozta az InfoRádió Családi hét című műsorának Monostori Judit, a Népességtudományi Kutatóintézet kutatója.

Statisztikai értelemben családnak nevezünk minden olyan együttélési formát, amely párkapcsolaton – házasság vagy élettársi kapcsolat – vagy pedig gyermek és szülő reláción alapul, ilyen értelemben tehát az egyszülős családokat is családnak tekintik. Ahogy családnak veszik a gyermek nélküli házaspár vagy a gyermek nélküli élettársi kapcsolatot is – közölte a Népességtudományi Kutatóintézet kutatója.

Monostori Judit az InfoRádió Családi hét című magazinműsorában kiemelte: többségben vannak a társadalomban a gyermeket vállaló családok.

„Az akaratlagos gyermektelenség aránya nő, de még mindig jelentős többségben vannak a gyermeket vállalók. Az elég egyértelműen kimutatható, hogyha házasságot kötnek, akkor ezt jellemzőbben követi gyermekvállalás, mintha élettársi kapcsolatban élnének” – fejtette ki.

A kutató szerint az egyszülős családokra érdemes úgy gondolni, mint esetleges jövőbeli mozaik családokra.

„Ez dinamikusan változik, és az egyszülős családokból nagyon gyakran újra kétszülős családok lesznek. Esetleg mindketten hoznak gyermeket a családba, közös gyermekeik is lehetnek. A mozaik családok arányáról, jelenlétéről elég keveset tudunk. Azt látjuk a kutatásainkból, hogy egyre magasabb az egyszülős családok aránya, de úgy tűnik, hogy egyre rövidebb időt töltenek egyszülős családként – elsősorban a gyermekeket egyedül nevelő anyák –, és sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy mozaik családdá alakuljanak, mint korábban. Ez jó hír és kevésbé ismert jelenség” – ismertette Monostori Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×