eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A reformáció kedvező hatásáról beszélt Ferenc pápa – napi hírösszefoglaló

Elismerte a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásait svédországi látogatásán Ferenc pápa. 2019-ig szóló együttműködésről írt alá megállapodást Moszkva és Budapest között Tarlós István főpolgármester az orosz fővárosban. Elhunyt Józsa Imre színművész

Elismerte a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásait svédországi látogatásán Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a reformáció 500. évfordulójára érkezett a skandináv országba a megbékélés újabb jeleként. A lundi evangélikus székesegyházban tartott történelmi jelentőségű közös istentiszteleten azt is hangsúlyozta: a lutheránus és a katolikus egyháznak helyre kell hoznia a múlt hibáit, és a kölcsönös megbocsátásra kell törekednie. A város stadionjában Ferenc pápa kedden misét mutat be több mint 15 ezer ember előtt.

Németországban megnyitotta a reformáció kezdetének 500. évfordulójára szervezett emlékévet Joachim Gauck államfő. Az egykori keletnémet polgárjogi harcos és evangélikus lelkész a Berlinben tartott ünnepségen kiemelte: az egyik eddigi jubileum idején sem élt Németországban olyan sok nem keresztény vagy nem is vallásos ember, mint most. Hozzátette: ők immár vitathatatlanul Németországhoz tartoznak, rendelkeznek a vallás és a lelkiismeret szabadságával, olyan elidegeníthetetlen alapvető jogokkal, amelyek a reformáció nélkül nem alakultak volna ki.

Ökumenikus ünnepségen emlékeztek meg a reformáció kezdetéről Budapesten, a Reformáció emlékparkban. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendezvényén Fischl Vilmos főtitkár kiemelte: 1517. október 31-én, amikor Luther Márton szerzetes kiszegezte vitatételeit a wittenbergi templom kapujára, olyan dolgok indultak el, amelyek megmozgatták az egész világot. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke arról beszélt: a reformációnak köszönhető a nemzeti nyelvű igehirdetés, a nemzeti nyelvű biblia és a nemzeti nyelvű iskola.

Az 1918. október 31-én meggyilkolt gróf Tisza István egykori miniszterelnökre emlékeztek Debrecenben. A politikus eredetileg 1926-ban felavatott, majd 1945-ben ledöntött szobra most visszakerült az egyetemi főépület elé. Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója a témában rendezett konferencia megnyitóján jogosnak és időszerűnek nevezte, hogy szoboravatással emlékeznek Tisza Istvánra.

Mérlegeli a paksi példa alkalmazását Csehország a temelíni atomerőmű új energiablokkjánál. Petr Závodsky, a CEZ atomerőmű építési osztályának igazgatója a prágai nemzetközi konferencia után elképzelhetőnek nevezte, hogy a Paks II projekt alapján nem nemzetközi pályázat, hanem egy kormányközi szerződés útján építenék meg a csehországi blokkot. Aszódi Attila magyar kormánybiztos egy cseh hírügynökségnek azt mondta, hogy a magyar-orosz szerződés értelmében a magyar cégek kapják a megrendelések legalább 40 százalékát.

Több mint 5 ezer műemlékben keletkeztek károk a vasárnap reggeli közép-olaszországi földrengés miatt. Az országban harminchat év óta nem volt olyan erős rengés, mint a mostani. A 6,6-es erősségű földmozgásnak ugyanakkor nincsenek halálos áldozatai. Matteo Renzi kormányfő rendkívüli tájékoztatóján közölte, hogy Olaszország újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyet az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba.

További ötven rendőrt küld a szerb-bolgár határra az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, hogy segítse az illegális határátlépésék megelőzését - közölte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter hétfőn. Egy hete húsz magyar rendőr is Szerbiába érkezett, hogy a szerb-bolgár határ védelmét segítse. A tárcavezető azt is elmondta, hogy jelenleg mintegy hétezer migráns tartózkodik Szerbiában.

Elfogadhatatlannak nevezte a törökországi ellenzéki Cumhuriyet című lap főszerkesztőjének és egyik munkatársának őrizetbevételét az Európai Parlament elnöke. Martin Schulz szerint Ankara ezzel durván megsértette a sajtó-, illetve véleményszabadságot. Törökországban házkutatás után vették őrizetbe az ellenzéki lap főszerkesztőjét és az egyik publicistáját. A hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki 14 igazgatósági tag és újságíró ellen.

Romániában meghatározatlan időre általános sztrájkba léptek az egészségügyben dolgozók, a postások már csütörtökön beszüntették a munkát. Az egészségügyben több mint 82 ezer dolgozó lépett sztrájkba. A tiltakozók azt követelték, hogy az idei béremelésekben a szociális munkások, valamint a kórházak adminisztratív személyzete és a megyei közegészségügyi igazgatóságok dolgozói is részesüljenek. Romániában a postások is magasabb bért követelnek.

Spanyolországban a király jelenlétében letette a hivatali esküt Mariano Rajoy miniszterelnök. A 61 éves politikus 2011 óta áll a dél-európai ország élén, tavaly december óta korlátozott jogkörrel. Azóta két parlamenti választást is tartottak, mindkettőt a konzervatív Néppárt nyerte meg kis fölénnyel, amely nem tette lehetővé az önálló kormányalakítást. Az új kormány kisebbségben lesz a törvényhozásban.

Elhunyt Józsa Imre színművész. A Jászai Mari-díjas művészt hosszú, súlyos betegség után 63 éves korában, vasárnap érte a halál. A József Attila Színház művésze számos színházi előadásban és filmben játszott, emellett szinkronszínészként is sokat dolgozott. Ő volt többek között Nicolas Cage és Chevy Chase magyar hangja. A színművészt a József Attila Színház saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×