Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fűts okosan! - Mi is felelősek vagyunk a rossz levegőminőségért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európában többen halnak meg a rossz levegőminőség miatt, mint közúti balesetekben. Magyarországon egyre többen fűtenek a környezetszennyező és egészségkárosító szeméthulladékkal vagy szénnel. A Földművelési Minisztérium Fűts okosan! címmel kampányt indított.

A légszennyezettség egyik legfontosabb mutatója, hogy milyen a kisméretű szálló por kibocsátás. Ebben rossz a tendencia; 50-ról 70 százalékra növekedett a háztartások hozzájárulása az országos adathoz – emelte ki a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

„Ezek az apró részecskék megtalálhatók a tüdőben, a szívben, a májban és nem bomlik le. Légzőszervi - asztma, tüdőtágulás – és szív- és érrendszeri megbetegedéseket – trombózis, infarktus – okoz” - mondta V. Németh Zsolt.

A WHO adatai szerint ez a légszennyezettség korai halálhoz is vezet; világszerte évente körülbelül hárommillió, Európában hatszázezer ember hal meg így, ez tízszer annyi, mint a balesetben elhunytak száma.

„Magyarországon a kutatók szerint nagyjából 8-14 ezer ember korai haláláért a rosszabb levegőminőség a felelős” - hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

A Fűts okosan! című kampány célja egyrészt a veszélyérzet felkeltése – mondta a Földművelési Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

„Azt gondolják az emberek, hogy egy-egy település levegőminőségét a közlekedés és az ipari kibocsátás határozza meg, ez már régen nem így van; 70 százalékban járul hozzá a lakossági fűtés” - mondta V. Németh Zsolt.

Az államtitkár azt ajánlotta, ha nem tudunk távhőszolgáltatást igénybe venni vagy gázzal fűteni, akkor a szilárd fűtőanyagokat, például fát, azon belül is kemény fákat – tölgy, bükk, akác – használjuk, vagy fabrikkettet, perletet. Használjunk korszerű tüzelőberendezéseket, kerüljük a nedves fát, a rossz minőségű barnaszenet, lignitet, hulladékot pedig semmiképpen se égessünk. Ez egyébként tilos is, mégis elharapózott az utóbbi időben – tette hozzá a Földművelési Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

„Az elmúlt években, különösen a lignittermő részeken gyakorivá vált a szénnel fűtés, ez amellett, hogy az egészségre káros, a tüzelőberendezést is tönkreteszi a magas kéntartalma miatt. Készülünk is arra, hogy egy szabályozást alakítsunk ki a fűtőértékre és a kéntartalomra vonatkozóan” - jelezte V. Németh Zsolt.