eur:
393.77
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hepatitisz-fertőzés Gödöllőn!

Több, hepatitisz "A" vírus okozta megbetegedést is jeleztek múlt héten gödöllői oktatási intézményekből. Az Index azt írja, több iskolai is érintett, és 19 gyerekből 17 kórházba is került. A gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola diákjai közül kettő betegedett meg. Az intézményben múlt hét kedd óta folyamatosan fertőtlenítenek, újabb megbetegedést nem észleltek - tájékoztatta az InfoRádiót Varga Ildikó iskolaigazgató.

A gödöllői járási tisztifőorvos közlése szerint

Hétfőig tizenkilencen lettek rosszul A-típusú fertőző májgyulladás miatt a gödöllői és az aszódi járásban, közülük tizenhét embert kórházban ápolnak. Vörös József hozzátette, a fertőzés forrását még keresik.A Blikk keddi számában azt írta, hepatitisz-A típusú megbetegedés miatt több mint egy tucat gödöllői iskolás lett rosszul és került kórházba az elmúlt időszakban, többségük egy ismert helyi giroszosnál evett, a gyorsbüfét be is zárták.

A gödöllői járási tisztifőorvos tájékoztatása szerint október 18-án az Egyesített Szent István és Szent László Kórház értesítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ) arról, hogy nyolc beteget kezelnek A-típusú fertőző májgyulladással, közülük négyen a gödöllői, illetve az aszódi járásban élnek. A betegek zöme - a kikérdezésekor - egy bizonyos gödöllői vendéglátóegységben elfogyasztott ételre hivatkozott, ám utóbb kiderült, hogy a közismert, frekventált helyen lévő büfében "csak az nem eszik, aki nem jár arra" - idézte fel.

Vörös József az MTI érdeklődésére elmondta: az ÁNTSZ megvizsgálta az esetet, de egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy valóban az emlegetett büfében elfogyasztott étel okozta a bajt, így az egységet nem ők záratták be.

Hozzátette: az érintettek közül legalább öten még a környékén sem jártak a bulvárlap által emlegetett büfének, így valószínűleg területi esethalmozódásról van szó.

A Gödöllőről, Galgahévízről, Valkóról, Isaszegről és Domonyból kórházba került betegek között öt gödöllői általános iskolában tanuló gyerekek, illetve fiatal felnőttek is vannak. A tisztifőorvos a széklettel terjedő A-típusú fertőző májgyulladás jellegzetes tünetei között a gyakran magas lázat, a bágyadtságot, az émelygést, az étvágytalanságot, a hasi és ízületi fájdalmat, a hidegrázást és a sárgaságot említette. Közlése szerint az ÁNTSZ felkutatta a betegekkel a közelmúltban érintkezőket, akiknek megelőzésként védőoltást adtak, miközben tovább keresik a fertőző forrást.

Vörös József kiemelte, ennek a betegségnek a maximális lappangási ideje ötven nap, a beteg a lappangási idő végén vagy akár tünetmentesen is fertőzhet, ezért egyelőre korai a fertőzés lecsengéséről beszélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×