eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ha fogfájáshoz is mentőt hívunk, nem csoda, hogy kevesen vannak

Legalább 30 százalékkal kellene megnövelni az Országos Mentőszolgálat kapacitását Budapesten - mondta az InfoRádiónak az OMSZ júliusban leváltott Közép-Dunántúli regionális igazgatója. A napokban az Országos Mentőszolgálat régiós igazgatói levelet írtak az emberi erőforrások miniszterének, amelyben jelezték, számos rendszerszintű hiba nehezíti a mentők működését.

A mentőszolgálat korábbi regionális igazgatója arról, hogy az utóbbi időben többször is megtörtént, hogy egy hívás után 30-40 perccel érkezett ki egy-egy súlyos állapotú beteghez a mentő, azt mondta soktényezősek ezek a történetek. Lehet kapacitás függvénye, illetve a budapesti mentőhívási szokások is okozhatják.

Az, hogy akár egy fogfájáshoz is a mentőszolgálatot hívk, sajnos nagy mentőerőket köt le. Régóta tudjuk, hogy Budapest mentőkapacitásilag alulszervezett. Javítóintézkedésekre lenne szükség – ezt évek óta tudja a menedzsment, de nem történt megoldás. December óta a huszonnégy órás szolgálat bevezetésével, a régióvezetők mellőzésével, a megyei vezetés megváltoztatásával átláthatatlanná vált a rendszer. Ki kell mondani, a mentőellátás színvonala sokat romlott” - jelentette ki Ónodi Lívia.

Az Országos Mentőszolgálat júliusban leváltott Közép-Dunántúli regionális igazgatója hozzátette, az elmúlt években, évtizedekben kezdődött el a folyamat, a mentőszolgálat lényegesen több feladatot lát el. A mentésirányítónak sokszor nincs lehetősége, hogy a kificamított bokájú és a frissen infarktust szenvedett beteg között nagy különbséget tegyen.

Ez sajnos a mentési rendelet hibája is. Elég nagy változásoknak kellene történnie. Az előző menedzsmentek próbáltak javítani a rendszeren, de mindez többnyire csak ideig óráig volt sikeres. 2013-tól mentési pontok nyíltak, amelyek ugyan nem teljes mentőállomások, de közelebb viszik a mentőszolgáltatást a lakossághoz, tehát a mentőautó hamarabb kiér a beteghez segíteni”

A korábbi regionális igazgató kiemelte, történtek tehát intézkedések a probléma felszámolására, de ennél hathatósabb megoldásra van szükség.

Budapesten 20-30 százalékkal kellene növelni a mentőkapacitást, mentési pontokra van szükség a főváros területén és Pest megyében több helyről kell hogy tudjon elindulni mentőautó, hogy időben odaérjen a sérült, beteg, bajba került emberhez” - hangsúlyozta Ónodi Lívia.

Magyarország mentési helyzete és sürgősségi ellátása a világ élvonalában van, de folyamatos korszerűsítés folyik a szervezetnél - mondta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója. Győrfi Pál közölte: az a cél, hogy a lehető leghamarabb érjen ki sürgős esetben a mentő a beteghez.

Az InfoRádió keresi a szaktárcát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×