eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Így ünnepelte a forradalom kitörésének évfordulóját Magyarország

Országszerte megemlékezéseket, koszorúzásokat, a Magyar Állami Operaházban este ünnepi díszelőadást, a sportarénában Szabadságkoncertet tartottak vasárnap az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 60. évfordulóján. Ellenzéki pártok és civilek a fővárosban kormányellenes megmozdulást is szerveztek a Blaha Lujza téren.

A központi rendezvények a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek: Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László Házelnök jelenlétében felvonták Magyarország lobogóját.

A Kossuth téren délután tartott díszünnepségen Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok sohasem mondanak le a szabadságról. Szavai szerint azt köszönhetjük 1956 hőseinek, hogy még a magyar történelem legsötétebb éveiben is volt mire büszkének lenni.

Mint mondta, nem fogadható el, hogy az Európai Uniót egy modern kori birodalommá alakítsák, hogy a szabad európai nemzetek szövetségének helyébe egy európai egyesült államok lépjen. Európa szabadságszerető népeinek ma az a feladatuk, hogy megmentsék Brüsszelt az "elszovjetesedéstől" - emelte ki Orbán Viktor.

A Kossuth tér közelében az Együtt szervezésében fütyüléssel akarták megzavarni a kormányfő beszédét. Hollik István, a KDNP képviselője délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a Kossuth téri megemlékezésen - amelyen az első becslések szerint 30-40 ezer ünneplő ember, köztük több száz lengyel vett részt - egy szűk, szélsőséges baloldali csoport megpróbálta megzavarni az ünnepet.

A rendőrség közleménye szerint a Kossuth térről négy embert állítottak elő garázdaság miatt.

Andrzej Duda lengyel elnök ünnepi beszédében kiemelte: a magyarok mindig a barátaik voltak és a legnehezebb pillanatokban is mindig számíthatnak Lengyelországra.

A központi rendezvények zárásaként a Papp László Budapest Sportarénában Szabadságkoncertet, a Magyar Állami Operaházban díszelőadást rendeztek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőbeszédében kiemelte: magától nem győz az igazság, a szabadságért, a nemzeti önrendelkezésért, a jogállamért meg kell küzdeni. Azt mondta: Magyarországon 1989-ig az áldozatok voltak a bűnösök és a gyilkosok voltak a hősök; ez 27 éve másképpen van, még akkor is, ha a gyilkosok nem bűnhődtek meg.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Szegeden arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom nem a múlté, hanem a jövőé. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Karcagon kiemelte: a magyarságnak kell a saját sorsát alakítania, csak egy egységes nemzet tud alakítani történelmet, akár világtörténelmet is.

Simicskó István honvédelmi miniszter az újbudai önkormányzat '56-os megemlékezésén azt hangsúlyozta, hogy a magyarok történelmük során sokszorosan megfizették már a szabadságuk árát, ám ezt a szabadságot meg is kell védeni. A magyaroknak sokat köszönhet a világ, hiszen 1989-1990-ben a kétpólusú világ lebontásában elévülhetetlen érdemeket szereztünk és azt szeretnénk, ha a nemzetközi közgondolkodásban továbbra is ez lenne a kép a magyarokról.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője Debrecenben kiemelte: "mi, magyarok soha nem nyugodtunk abba bele, ha kívülről, idegen hatalmak képviselői akarták megszabni, mit tegyünk és mit gondoljunk saját ügyeinkről".

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Pest megyei Szobon azt hangsúlyozta: 1956 hősei az egyén és a közösség szabadságáért küzdöttek és hoztak áldozatot.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke Budapesten, a Nagy Imre-emlékháznál tartott megemlékezésen azt mondta: a mártír miniszterelnök legfontosabb üzenete, hogy a diktatúrát nem megreformálni, hanem megváltoztatni kell.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke bejelentette, hogy az LMP a 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, a hősök iránti tiszteletből ismét, immár tizenharmadszor is benyújtja a parlamentnek lusztrációs törvényjavaslatát az ügynökakták nyilvánosságáért.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt budapesti, Corvin közi megemlékezésén azt emelte ki: az ország függetlensége és szabadsága nem lehet alku tárgya, nem eladó. Bejelentette, a Jobbik-frakció minden tagja nyilatkozatot tett arról, csak akkor támogatja az alaptörvény-módosítást, ha az teljes körű és együtt jár a letelepedési kötvények kivezetésével.

A Demokratikus Koalíció elnöke arról beszélt: a ma miniszterelnöke élesen szemben áll Nagy Imre és az 1956-os forradalom eszméivel. Gyurcsány Ferenc pártja '56-os megemlékezésén, a budapesti Ötvenhatosok terén úgy fogalmazott: ha Nagy Imre forradalma a szabadság és a demokrácia forradalma volt, "akkor a mai magyar miniszterelnök az ellenforradalom vezetője".

Az Együtt Nagy Imre néhai miniszterelnök budapesti szobránál virágokat helyezett el. Molnár Tibor, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta, elsősorban a mindennapok szabadságának hiánya vezetett a forradalom kitöréséhez.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál azt mondta, elég volt a szabadságcsökkentő lépésekből, a sajtó elleni fellépésből, a civil szervezetek fenyegetéséből, az unióellenes politikából és az Orbán-kormányból.

A fővárosban a Blaha Lujza téren az Orbán-kormány leváltását, új rendszerváltást és ennek érdekében az összefogást sürgették baloldali ellenzéki pártok elnökei. A rendezvényen civilek mellett az ellenzéki politikusok közül Molnár Gyula (MSZP), Gyurcsány Ferenc (DK), Karácsony Gergely (PM), Bokros Lajos (Moma) szólalt fel.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×