eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Domokos László: csökkenteni lehetne a bérterheket

Domokos László: csökkenteni lehetne a bérterheket

Az Állami Számvevőszék elnöke gazdaságpolitikai sikernek nevezte, hogy az ország 2015-ben meg tudott előlegezni 500 milliárd forintnyi uniós kifizetést. Domokos László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, ennek is köszönhető, hogy a várakozásokhoz képest egy százalékponttal nagyobb lett a GDP.

Nagy eredménynek nevezte Domokos László, hogy az ország az előző uniós költségvetési időszak Magyarországnak szánt pénzeit fel tudta használni. Az Állami Számvevőszék elnöke gazdaságpolitikai sikernek nevezte, hogy az ország 2015-ben meg tudott előlegezni 500 milliárd forintnyi uniós kifizetést, ezeknek a pénzek jelentős része idén már megérkezett, javítva a pénzforgalmi egyenleget.

Ez szerintem nagy eredmény. A gazdasági növekedésben is meglátszik, ami 3,1 százalékos, kiugró, az elmúlt öt év átlagának legmagasabbja. A növekedés pörgött. Nyugodtan mondhatjuk, hogy 2015 minden előzetes várakozást felülmúlt. Amikor a 2014 végén tervezték a költségvetést, nézték, milyen kihívások vannak, mindenki 2 százalék vagy az alatti növekedést várt. Azt látjuk, hogy proaktívan, aktív állami eszközökkel az ország kihozta magából azt a potenciált, ami a várakozásokhoz képest legalább 1 százalékkal nagyobb gazdasági növekedést hozott, 2 helyett 3,1 százalék lett.”

Domokos László azt mondta, lehetőségként és nem kockázatként tekintenek az uniós források gazdasági növekedésen belüli szerepére.

Ha fölkínálták, hogy ezt el lehet hozni, akkor az ország hozzá el. Lehetőleg mindegyik olyan szempont legyen, amit egyébként az Európai Unió is jelez, de mindig kényszerít ki más országoknál sem, hogy fenntartható növekedést támogasson. Amikor az EU-s pénz megszűnik, utána is működjön, támogassa a társadalmi vagy gazdasági cél, ami létrejött. Itt látom inkább a problémát, hogy ez már a 2007-es tervezésnél sem volt szempont.”

Majd ezt később sem lehetett korrigálni, így újultak meg közterek uniós forrásból, amelyek Domokos László szerint fontos beruházások, büszkeséggel töltenek el mindenkit.

Az egy kérdés, hogy gazdaságilag mekkora közvetlen hasznot hoz, de vannak olyan dolgok, amelyeknek, ahogy szoktuk mondani, lenniük kell.”

Van, ami látszólag hasznot nem hoz, de megelőz problémákat – mondta Domokos László.

A gazdaság kifehérítésére hozott intézkedések 2015-ben minimum 250 milliárd forintos bevételnövekedést eredményeztek – mondta Domokos László az InfoRádió Aréna című műsorában. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint várhatóan 10 éven keresztül érezhető lesz a feketegazdaság folyamatos visszaszorulásának pozitív hatása.

Jelentősen növelték a költségvetés mozgásterét a feketegazdaság elleni intézkedések – mondta Domokos László.

Számokban is lehet látni, hogy annak ellenére, hogy az adókulcsok nem nőttek, a GDP 3 százalékkal nőtt és ennél nagyobb mértékben nőtt minden adónem – a személyi jövedelemadó, az általános forgalmi adó, a jövedéki és a társasági nyereségadó is -. Egyértelmű, hogy van egy jelentős fehéredési hatás, ezt minimum 250 milliárd forintba lehet 2015-ben számolni, de az akár 400 milliárdot is jelenthet.”

Ez jelentős részben az online pénztárgépeknek köszönhető, éppen ezért a kormány 2016-ban és 2017-ben is folytatja a programot.

A verseny tisztaságát is növeli, hiszen ha mindenki legális jövedelmekkel gazdálkodik, összességében egy fairebb gazdasági környezetet teremt; megéri jobban beruházni, legálisan, hitelt érdemes felvenni, elszámolható, megjelenik a mérlegben, tisztul a foglalkoztatás, legálisak a jövedelmek, társadalombiztosítási járulékot fizetnek – rengeteg pozitív hatása van.”

Az Állami Számvevőszék számításai szerint az intézkedéseknek 10 éven keresztül érezhető pozitív hatásuk lesz. 2012-ben a becsült adatok szerint a szürke és fekete gazdaság aránya Magyarországon 22 százalék volt.

Minden megtermelt 5 forintból 1 nem jelent meg a legális adóhivatali és statisztikai nyilvántartásokban.”

Évi egy százalékos fehéredési aránnyal lehet számolni, ami évente 300 milliárd forintot jelent – mondta Domokos László.

Itt merül fel, hogy ezt vissza kellene adni; adócsökkentés, a gazdaságnak és a lakosságnak is, hiszen mindkettő részt vesz benne.”

Csökkenteni lehetne például bérterheket, ami az unióban nálunk a legmagasabb.

Nem feltétlenül általános bérrendezést finanszíroznék ebből, hanem a vállalkozói, gazdasági szférával érdemes lenne megegyezni abban, hogy például a többletteljesítmények után, ahol a hatékonyság, a termelékenység nő, lehetne kedvezményt adni, mert az a nemzetgazdaságnak is újabb stimulust adna.”

Domokos László beszélt arról is, hamarosan megkezdik a Nemzeti Bank alapítványainak ellenőrzését, ugyanis elkészítette az ÁSZ az ellenőrzési programját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×