eur:
394.46
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kihagyták Tarlóst - lapszemle

Sem a budapestiekkel, sem a kormánypárti főpolgármesterrel, de még a fideszes kerületi polgármesterekkel sem konzultált a kormány, mielőtt döntött az új szuperkórház helyszínéről – tudta meg a Magyar Nemzet Tarlós Istvántól.

A buszgyártók várják az állami cégek pályázatait - közli a Magyar Idők. A gyakran elhangzó véleményre, miszerint a hazai gyártók még nincsenek abban a helyzetben, hogy versenyképes minőséget és mennyiséget lennének képesek előállítani, Vincze-Pap Sándor, a Magyar Buszgyártók Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a minőséggel most sincs baj, megfelelő mennyiség pedig csak akkor lesz, ha lesznek állami megrendelések.

Ismét módosulhat a köznevelési törvény – tudta meg a Magyar Nemzet. Több változtatás is jöhet, ezek között van olyan, amelynek a pedagógiai szakképesítésű, nevelőoktató munkát segítő dolgozók nem fognak örülni. A tervezet szerint ugyanis az érintettek a pedagógus életpályamodellben legfeljebb a pedagógus I. kategóriáig juthatnának el, a több fizetéssel járó pedagógus II. vagy mesterpedagógus státusba nem. Az előterjesztők szerint ugyanis „méltánytalan” lenne, ha egy pedagógus szakképzettségű segítő dolgozónak ugyanolyan minősítésen kellene

átesnie, mint egy pedagógusi munkakörben dolgozónak, és az is, ha a minősítési eljárás követelményei eltérők lennének a két foglalkoztatotti körben.

A Népszabadság ahogy múlt héten, ma sem jelent meg.

Sem a budapestiekkel, sem a kormánypárti főpolgármesterrel, de még a fideszes kerületi polgármesterekkel sem konzultált a kormány, mielőtt döntött az új szuperkórház helyszínéről – tudta meg a Magyar Nemzet Tarlós Istvántól. A főpolgármester a lapnak elmondta: az ügyben személyesen ő maga és még legalább öt kerület polgármestere mondott véleményt, és a sajtóban is számtalan ötlet látott napvilágot, de a vasárnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által a Kossuth rádióban bejelentett végső helyszín, az M1-es és az M7-es autópálya melletti újbudai lakatlan terület, a Dobogó egyikben sem szerepelt.

A Magyar Idők szerint az új szuperkórház legalább 60 milliárd forintba kerül. Ebben az összegben azonban nincs benne a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. A zöldmezős beruházást ugyanis szó szerint zöld mezőbe, egy máig lakatlan, a középkorban vesztőhelyként használt területre tervezik. A Dobogó nevű területen 10 hektár Újbuda önkormányzatának tulajdonában van, illetve több kisebb telek magánszemélyeké.

A Portfolio a Bruxinfo értesüléseire hivatkozva közli, hogy megszületett az Európai Bizottság nagy horderejű döntése a 3 éve húzódó aszfaltügyi vitában. Múlt pénteken a testület úgy döntött, hogy azonnal kifizet mintegy 700 millió eurónyi aszfaltügyi számlát és a magyar hatóságoktól érkező további számlákat is kifizeti a pénzügyi bírsággal csökkentett mértékig.

A Napi.hu-n arról olvashatnak, hogy hiába ácsingóznak a nagyobb európai pénzügyi központok arra, hogy átvegyék London szerepét a pénzügyi világban a Brexit után. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint nem képesek erre, és az egész ügyből várhatóan New York profitálhat a legtöbbet.

A pénzcentrum.hu szerint az úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítással már havi 5-10 ezer forintból nyugat-európai ellátást biztosíthatunk magunknak, ezért a portál már a hálapénz veszteként ír a konstrukcióról. A különböző csomagokból azonban körültekintően kell kiválasztaniuk az ügyfeleknek a számukra legmegfelelőbbet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×