eur:
392.87
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már kutyájukat is vihetik a szállókra a hajléktalanok

A hirtelen jött októberi hideg elsősorban a hajléktalan nőket űzte be a szállókra a napokban. Hagyományosan azonban november elsején indul az utcai segítségnyújtásban és a menedékhelyeken a krízis szezon, ekkortól plusz férőhelyekkel és szolgáltatásokkal segítik a hajléktalanokat.

November elsejétől mintegy 6000 férőhely várja Budapesten a hajléktalanokat – mondta az InfoRádiónak Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ szóvivője.

„A fővárosban van az ország hajléktalan-férőhelyeinek a fele: 5500 férőhely, ez jelent fizetős átmeneti szállókat és ingyenes éjjeli menedékhelyeket is. Ez az, ami tulajdonképpen egész évben működik, és ez az a férőhelyszám, ami ilyenkor télen – november 1-jétől – megemelkedik több száz férőhellyel, és szükség esetén további férőhelyeket is nyitunk” - közölte Győri Péter.

Molnár Tamás a Máltai Szeretetszolgálat budapesti hajléktalanellátásért felelős szakterületi vezetője szintén megerősítette, hogy a máltaiak utcai segítő szolgáltatásai is bővülnek november elsejétől.

„A diszpécser-szolgálatunk ilyenkor kezdi meg a majdnem 24 órás működését, akkor áll üzembe a krízisautó-szolgáltatásunk, ami a nap 24 órájában elérhetővé teszi a menhelyalapítvánnyal közösen az utcai gondozószolgálat működtetését” - mondta Molnár Tamás.

32, a hajléktalanokkal foglalkozó szervezet írt alá július 25-én együttműködési szándéknyilatkozatot, így idén télen már közösen, a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium keretében küzdenek azért, hogy senki se fagyjon meg az utcákon. Speciális szállásokkal és alacsony küszöbű szolgáltatásokkal is várják a hajléktalanokat.

Ezek az egészségügyi problémával küzdő utcán élő embereknek, kórházból lábadozásra kikerült embereknek, szenvedélybeteg fiataloknak vagy idős hajléktalanoknak szóló szolgáltatások. De vannak kifejezetten alacsony küszöbű menedékhelyek is, melyeknek az a célja, hogy senki ne fagyjon meg, ezért nincs tüdőszűrőigazolás-kérés, és bemehetnek oda alkoholos állapotban is. A cél, hogy legyen egy olyan szolgáltatás, ahol mindenki biztonsággal meg tud melegedni, egy éjszakát el tud tölteni – közölte Molnár Tamás.

Sok hajléktalan azért nem ment be a szállókra még nagy hidegben sem, mert nem tudtak a párjukkal vagy a kutyájukkal közös menedéket találni. Ebben is változás történt az elmúlt éveben - mondta Győri Péter.

„Most már nagyon sok helyen befogadunk párokat, vagy mindenféle összetételű 'bandákat', és egy egész kutyakennel-programot hajtottunk végre az elmúlt évben. Most már egy tucat szállónknál kutyakenneleket telepítettünk, és vannak is kutyusok bennük. Aki hozzánk fordul, azt be kell engedni” - fogalmazott Győri Péter.

A közvetlen életmentés a célja annak a jogszabály módosításnak, amely a jövőben előírja az önkormányzatoknak, hogy extrém időjárási körülmények esetén a településen tartózkodó hajléktalanokat, vagy fűtés nélküli házban élő embereket el kell helyezniük. A kezdeményezést Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár mutatta be korábban az InfoRádióban.

„Az önkormányzatoknak kötelezettsége legyen, olyan helyet kell fenntartani, ahova ha hideg van, be tudnak menni melegedni, és akkor is be tudnak menni, ha extrém magas a hőmérséklet. Hogy ezt hogyan oldja meg az önkormányzat, az önkormányzatokra bízzuk. Ezekben az extrém helyzetekben az önkormányzatok bármilyen megoldást választhatnak” - közölte ahelyettes államtitkár.

Valamennyi intézkedés közös célja az, hogy a hajléktalanok szükség esetén vegyék igénybe a szociális rendszer nyújtotta szolgáltatásokat, és ne kerüljenek életveszélybe az utcákon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×