Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több gyerek lehet hamarosan rövidlátó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fokozódhat a rövidlátás előfordulási gyakorisága néhány éven belül a mobiltelefonok és tabletek térhódítása miatt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A mobiltelefonok már egyre élesebb képet biztosítanak, ám nagyon kicsik a rajtuk olvasható betűk – mondta Nagy Zoltán Zsolt professzor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

A mobiltelefonok nagysága miatt – mert ezek kis képernyővel rendelkeznek és a betűk is kicsik rajta meg a játékok is kicsik – várható az, hogy a rövidlátás fokozódni fog, nőni fog az előfordulási gyakorisága néhány éven belül” - mondta a klinikaigazgató.

Épp ezért Nagy Zoltán Zsolt a szülőknek azt javasolta, hogy szemet erőltető időtöltések helyett gyermeküket serdülő koráig minél többet vigyék a szabadba.

A nagy felbontású televíziókról a professzor a következőket mondta: „A tévéképernyők ugye az új HD technika segítségével olyan éles képet biztosítanak, hogy ha azt két-három-négy méterről nézzük, akkor azért nem gondolom, hogy a szemet rontaná.”

Nagy Zoltán Zsolt összességében úgy vélte, hogy a mai fiatalok életében túlzottan felértékelődött a számítógépes és mobiltelefonos kommunikáció, ami háttérbe szorítja a társas interakciókat, ezért később előfordulhat, hogy nehezebben tudnak majd kapcsolatokat teremteni.