eur:
393.86
usd:
368.52
bux:
66297.36
2024. április 24. szerda György

Nagyon hiányoznak az apák a családokból

A munkaerőpiac alapvető átalakítására lenne szükség ahhoz, hogy megvalósulhasson a modern, kiegyensúlyozott családmodell, amelyben az apáknak is nagyon fontos szerep jut - véli Léder László pszichológus. A témában szerdán egész napos konferenciát tart a Három királyfi három királylány Mozgalom "Apa (is) csak egy van!" címmel.

„A fejlett világban egyfajta csendes apaforradalom zajlik. Az elmúlt húsz évben elkezdődött ez a folyamat, és most úgy érezzük, hogy ez elérte Magyarországot is” - véli Léder László.

„A benyomásunk az, hogy ezt igénylik a magyar családok is. Pillanatnyilag egy átlag magyar családból nagyon hiányzik az apa, az apai szerep. A célunk az lenne, hogy a magyar apák újra integrálódjanak a családba, több időt töltsenek ott, bekapcsolódjanak a gyereknevelésbe, és a gyereknevelésen túl a család menedzsmentjébe is” - közölte a pszichológus.

„Azt gondoljuk, hogy az igény és az érzékenység rendben van, nagyon jól reagálnak erre a magyar édesapák és édesanyák – főleg a fiatalabb generáció. Azt szeretnék, hogy egyensúly legyen a családban. Ehhez kellene megteremteni a feltételeket” - emelte ki a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoport vezetője.

„Úgy lehet Magyarországon modern apaságot teremteni, ha a munkakultúránkat fokozatosan átalakítjuk. Fontos lenne, hogy az édesanyák többet dolgozhassanak – főleg a kisgyermekes édesanyák –, ne szakadjanak ki a munkaerő-piacról, az apáknak pedig ne az legyen a szerepük, hogy kompenzálják a kieső jövedelmet, és reggeltől estig dolgozzanak” - ismertette Léder László.

Hozzátette: kétszülős modellben kellene gondolkodnunk, jó lenne az apának és az anyának egyenlő időt töltenie a családban, és az sem baj, ha az anyagi bevételekben is hasonló módon vesznek részt.

„A részmunkaidős munkában Magyarország jelentősen lemaradt a nemzetközi mezőnytől. 5 százalék alatt van a részmunkaidős munkavállalás aránya, míg az OECD-átlag 26 százalék, de Hollandiában például 61 százalék. Nagyon hiányzik a távmunka, az otthoni munkavégzés kultúrája” - fejtette ki a pszichológus.

Léder László szerint jelentős változásra lenne szükség a munkaerőpiacon.

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom Apákért munkacsoport vezetője elmondta, szerintük ez szolgálná elsősorban pozitív módon azt, hogy az apák visszatérhessenek a családba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

A tűzzel játszik Kína Amerika hátsó kertjében, de egyelőre nem égették meg magukat

Antigua és Barbuda, egy a világ jelentős részén alig ismert karibi turistaparadicsom, amely most mégis a globális geopolitikai vetélkedés egyik középpontjába kerülhet. A régió évszázadokon át megkérdőjelezhetetlenül az Egyesült Államok befolyási övezetébe tartozott, ám Kína megjelenése megváltoztatta az erőviszonyokat. Peking tevékenysége még nem lépte át a vörös vonalat Washingtonnál, de egyre többen gyanakodnak arra, hogy a keleti nagyhatalom egyáltalán nem csak a gazdasági súlyát akarja növelni Amerika közvetlen szomszédságában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×