eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A szakácskönyv, amelynek minden konyhában ott a helye

Magyarul is megjelent a francia alapmű: A főzés tudománya - konyhatechnológiai kalauz - Molnár B. Tamás adaptálásában. Az átfogó kézikönyvet nem csak szakácstanulóknak, hanem otthon, kedvtelésből főzőknek is ajánlják, hiszen - mint a gasztrokritikus mondja - csakis az alapvető ismeretek birtokában lehet a konyhában is kreatívan alkotni.

„Ez egy évszázados adósság. Az ősbűn az, hogy magyarul nem adtuk ki Auguste Escoffier konyhatechnológiai kalauzát, ami a 20. század elején jelent meg. Ez egy máig is nagy hatású könyv, ami gyakorlatilag egy modern konyhának a technológiai alapvetése és egy nagyon komoly recepttár is egyben” - mondta a gasztronómiai szakújságíró.

„Ez a könyv hozzánk rettenetes torzításokkal, csúsztatásokkal, nagyon sok hiányossággal jutott el torz formában” - tette hozzá.

„A Főzés tudománya bemutatja azt, hogy a szakácsmesterség nem csupán receptek sorozata, hanem megfelelő ismeretek mellett folyamatos alkotás lehet” - emelte ki Molnár B. Tamás.

Elmondta, hogy a könyv nemcsak az alapfokú, a középfokú és a felsőfokú képzés céljait szolgálja, hanem nagyon fontos olvasmány az otthon főző szenvedélyes amatőröknek is.

„Ha definiálni lehet a francia és a magyar konyha közötti különbséget, akkor az így hangozna. A francia konyha azt mondja, hogy ” - fogalmazott a gasztronómiai szakújságíró.

Molnár B. Tamás szerint ez felszabadító hatással járhat a magyar konyha számára közép-hosszú távon.

„A kiművelődött szakácsok pedig saját kezükbe veszik a magyar konyha sorsát, megkövetelik és elvárják a helyi, jó alapanyagokat, kikényszerítik a piacból a minőséget, és közben felnő egy olyan közönség is, amelyik érdeklődő és nyitott. Ennek a közönségnek a kovásza, gyökere már megvan” - véli a gasztronómiai szakújságíró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×