eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiadvány segít a daganatos kezelések mellékhatásainak csökkentésében

A rákos kezelések mellékhatásainak csökkentéséről készített tájékoztató kiadványt a Gyógyulj Velünk Egyesület. A füzet ingyenes, az onkológiákon és postán is igényelhető - mondta az InfoRádióban B. Papp László.

„A mellékhatásoktól félnek az emberek, nem is alaptalanul, hiszen nagyon sok mellékhatás merülhet fel. A leggyakoribb, amelyeket sokan ismernek: a hányás, a hányinger, a kóros fogyás, a székrekedés, a hasmenés, a bőr- és körömproblémák. Ijesztő a felsorolás, de ez nem mindenkit és nem is egyenlő súlyosságban érint” - mondta B. Papp László.

A Gyógyulj Velünk Egyesület sajtószóvivője elmondta, az, hogy mennyire terheli meg a betegeket a kezelés, sokszor azon múlik, mennyire vannak felkészülve, tudják-e, mi a teendő, mit tehetnek az állapotuk javítása érdekében, és miben kérhetnek segítséget az orvostól.

„Az orvosnak alapfeladata az, hogy a kezelés mellett odafigyeljen az életminőségre is” - hangsúlyozta B. Papp László.

A Gyógyulj Velünk Egyesületnek ez a negyedik kiadványa.

„Az első kettő kifejezetten betegségekkel foglalkozott, emésztőszervi, illetve prosztatabetegségekkel. Kettő pedig minden betegek érinthet, az egyik a molekuláris diagnosztikáról szólt, ez pedig a mellékhatásokról. Talán ez a legszélesebb körű, mert ez nem betegségspecifikus, hanem egy emlő-, egy vastagbél-, egy prosztatarákos vagy akár egy leukémiában szenvedő beteg is találhat olyan információt, ami őt érintheti” - mondta B. Papp László.

A szervezet szóvivője a kiadvány felépítéséről szólva elmondta, rövid áttekintést ad a mellékhatások okáról, majd arról, hogy az orvos mit tehet.

„A harmadik és nagyon fontos pillér az, hogy a beteg önmaga és a családja mit tehet azért, hogy egyrészt időben felismerjék azokat a panaszokat, amivel akár soron kívül orvoshoz kell fordulni, másrészt hogyan tudja otthon vagy az orvos utasításai alapján enyhíteni vagy kivédeni a mellékhatásokat” - mondta B. Papp László.

Országszerte az onkológiákra több ezer példányt helyezett el a kiadványból a Gyógyulj Velünk Egyesület.

„Mivel sok embert érint és a kiadvány ingyenes, arra számítunk, hogy hamar el fog fogyni, ezért az egyesületnél is meg lehet rendelni” - jelezte B. Papp László.

Egy felbélyegzett válaszborítékért cserébe mindenkinek küldenek a kiadványból, a készlet erejéig, utána bíznak abban, hogy találnak új támogatót az újranyomásához – hangsúlyozta a Gyógyulj Velünk Egyesület sajtószóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×