Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Országszerte megemlékezéseket tartottak az aradi vértanúk emléknapján - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A miniszterelnök szerint a kormány által javasolt alkotmánymódosítás teljes összhangban lesz az uniós joggal. Módosul a közétkeztetési rendelet az ősszel.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az aradi vértanúk emléknapján. A Kossuth Lajos téren az államfő jelenlétében felvonták majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót és a Parlamentben konferencia kezdődött. Áder János nem sokkal később a Pest megyei Ócsán, Halászy Károly honvéd százados tiszteletére rendezett megemlékezésen arról beszélt: mindörökre a magyarság öntudatának legtisztább forrása maradt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

A kormányfő szerint jövőre stratégiai partnerségre léphet Közép-Európa és Kína. Orbán Viktor egy szakmai konferencián Budapesten kiemelte: Magyarország továbbra is elkötelezett a két régió együttműködése, valamint a Selyemút újjáépítése mellett. Ennek megfelelően építik kínaiakkal közösen a Budapest-Belgrád közötti vasútvonalat.

A miniszterelnök szerint a kormány által javasolt alkotmánymódosítás teljes összhangban lesz az uniós joggal és Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel. Ezt abban a levélben írta Orbán Viktor, amelyben az október 2-i kvótanépszavazás eredményéről tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét. A magyar kormányfő tudatta azt is, hogy a kabinet kész minden szükséges információval ellátni az Európai Bizottságot a témában.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az illegális migrációnak jelentős gazdasági kockázata van egész Európában. Szijjártó Péter a magyar-bajor vegyes bizottság budapesti ülése után azt mondta: a külső uniós határ megvédése nélkül fennáll a kockázata a schengeni övezet megszűnésének, ami az európai gazdasági versenyképesség teljes elvesztéséhez vezetne.

Összeszámlálta a kvótanépszavazáson leadott külképviseleti szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda. A külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak. A névjegyzékbe felvett több mint 11 ezer ember közül 9360-an adták le voksukat Magyarország 105 képviseletén.

A versenyszférában foglalkoztatná az állami szférából leépített alkalmazottakat a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor a portfolio budapesti konferenciáján beszélt erről. Az államtitkár úgy vélte: a magyarországi szakképzett munkaerő hiányára részben megoldás lehet, hogy a következő években az állami szférában elbocsátandó alkalmazottakat a versenyszférában lehetne foglalkoztatni.

Befizette a 100 millió forintos bírságot a Tigáz a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak. A hatóság augusztusban arra kötelezte a gázszolgáltatót, hogy térítse vissza a behajtási költségátalány címen a felhasználóktól beszedett összegeket, és törölje a még fennálló ilyen követeléseit. A hivatal emellett 100 millió forintos bírságot is kiszabott a Tigázra. A társaság bíróságon támadta meg a határozatot.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény végleges ratifikálásáig nem javasolja a szerződés tagállami hatáskörbe tartozó rendelkezéseinek alkalmazását az országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A megállapodást a visegrádi négyek agrárkamarái sem támogatják. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója pedig arra kérte a kormányt, hogy kezdeményezze a szerződés felülvizsgálatát az Európai Bíróságnál.

A Művészetek Palotájának vezérigazgatója szerint Budapest kulturális fesztiváljai külföldön is jelentősen hozzájárulnak a főváros turisztikai vonzerejének növekedéséhez. Káel Csaba az InfoRádió Aréna című műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a városlátogatást tervező turisták ma már az adott település látnivalóit és programjait bemutató internetes oldalak alapján választják ki úticéljukat.

A jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás elleni védőoltás - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán a kormány döntéséről elmondta, a kétéves kor alatt ajánlott oltásra 1,5 milliárd forint a fedezet.

Módosul a közétkeztetési rendelet az ősszel. A változtatási tervek között szerepel, hogy több friss tej jutna a gyermekeknek - közölte a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a sótartalom csökkentését az idősek után a fiatalabbakra, így az egy-három és a négy-hat évesek csoportjára is kiterjesztette a minisztérium. A javaslat tiltaná a mesterséges édesítőszerek használatát.

A közösségi cselekvést nevezte Európa legnagyobb lehetőségének Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A kontinens jövőjéről szólva kísértésének nevezte az egyén önzését és kényelmességét. A bíboros abból az alkalomból mondta ezt, hogy szombaton, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának nizzai tanácskozásán befejezi küldetését a testület elnökeként.