eur:
395.1
usd:
371
bux:
65141.96
2024. április 19. péntek Emma

Rétvári Bence: egyre nagyobb jelentősége lesz Európában a történelem ismeretének

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint a következő évtizedekben Európában a "nemzetek reneszánsza" jöhet el, ami azt jelenti, hogy az embereket sokkal jobban fogja érdekelni a saját országuk, településük, családjuk történelme, múltja, hagyománya.

Az államtitkár szombaton Budapesten a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének konferenciáján hangsúlyozta, jó döntéseket a múlt ismeretének segítségével lehet hozni, a "közösségi történelemismeret" pedig a tanárok munkáján keresztül valósulhat meg, ezért fontos a történelemoktatás megerősítése.

Rétvári Bence kitért arra, hogy az öt évvel ezelőtt elfogadott magyar alaptörvény sok tekintetben megelőzte a korát, mert a korábbi liberális dominanciára épülő alaptörvény helyett egy nemzeti alapú alaptörvényt fogadtak el.

Az államtitkár úgy fogalmazott, fontos "missziót" teljesít a konferencia azzal, hogy a gulág világa az egyik kiemelt témája a rendezvénynek, hiszen a szovjet munkatáborokban elszenvedett történelmi áldozat és szenvedés mértéke nincs mindig egyenes arányban a közbeszédben való megjelenésével.

Az idén alakult Történelemoktatók Szakmai Egyesülete olyan fórumot akar teremteni, amelyen a történelemtanárok megvitathatják tapasztalataikat. Az egyesület célja, hogy hatékony információ megosztással, eredményes érdekképviselettel vagy bármilyen más módon segítse a szakemberek munkáját. Módszertani továbbképzéseket, előadásokat, workshopokat terveznek, mindemellett a szaktanácsadást is feladatuknak tekintik. Az egyesület egyaránt tagjai közé várja a közoktatásban és a felsőoktatásban dolgozó történelemtanárokat határokon innen és túl.

A szombati konferencia kiemelt témája a szovjet munkatáborok világa, emellett azonban a történelemoktatás aktuális kérdéseit is megvitatják, így szó esik a történelemtanár- és történészképzés átalakulásáról, a történelemtanításban megjelenő új tendenciákról és az újgenerációs tankönyvekről is.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×