Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyszülők nélkül rosszabb az élet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A családi gyökérzet társadalmi kapaszkodását leginkább a nagyszülők tudják biztosítani - vallja a Nagycsaládosok Országos Egyesületének közelmúltban alakult nagyszülői tagozatának vezetője. Asztalosné Zupcsán Erika szerint a nagyszülők óvó szeretete különösen fontos, annak megléte vagy hiánya az egyén egész életét meghatározza.

A nagyszülőnek van lehetősége arra, hogy kialakítsa a társadalmi gyökeret – közölte a NOE Nagyszülői Tagozatának vezetője.

„Ő mesél az életéről, milyen volt, miért akar még kilencven évesen is élni és segíteni az unokáinak. Ezt a fajta gyökeret a nagyszülő tudja biztosítani” - mondta Asztalosné Zupcsán Erika.

Ha egy gyermek pici korától szeretet kap, kialakul benne, hogy ezt tovább is adja, a nagyszülő ezt a folyamatot tudja segíteni. Aki nem kapja meg időben ezt a szeretetet, később akár el is veszi, ami devianciát okozhat – jelezte a NOE Nagyszülői Tagozatának vezetője.

Asztalosné Zupcsán Erika arról is beszélt, sokan vannak, akik még a munkaerőpiacon élnek, de már nagyszülői feladatokat is ellátnak.

„Amikor a nők negyven jogosultsági feltétellel történő nyugdíjba menetel lehetőségét megteremtettük, ez volt az egyik indok, ha a nagyszülőnek több unokája is van, tudjon segíteni. Vannak, akik nem tudnak nap mint nap rendelkezésre állni, mert dolgoznak, az ő esetükben is fontos, hogy legyen kapcsolattartás az unoka és a nagyszülő között” - hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Asztalosné Zupcsán Erika a minőségi együttlét fontosságát is kiemelte.

„Egy kirándulás vagy egy közösségi együttlét, ahova a nagymama el tudja vinni az unokáját, vagy egy közös nyaralás betölti a nagyszülői funkciókat” - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének Nagyszülői Tagozatának vezetője.