eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

Bakondi: Magyarország segít a valódi menekülteknek

Magyarország nyitott minden olyan segítségnyújtásra, amely valóban menekültekről szól - jelentette ki a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója a Keleti pályaudvar előtt.

Bakondi György hangsúlyozta, olyan emberekről van szó, akik nem jelentenek veszélyt és megfelelő ellenőrzés után léptethetőek be az országba.

Elmondta, tavaly ötszáznál többen, az idén eddig háromszázan kaptak politikai menedékjogot Magyarországon.

Közölte: egy évvel ezelőtt óriási, agresszív, nagyon komoly közbiztonsági veszélyt okozó tömeg táborozott a Keleti pályaudvarnál, ezért kellett lépnie a kormánynak a magyar és az európai emberek biztonságának garantálása érdekében.

Bakondi György utalt arra, hogy az elmúlt évben mintegy háromszáz európai vesztette életét terrorcselekmények következtében, hozzátéve ehhez: az elkövetők "szervezett, terrorcselekményekre készülő, mély konspiráltságban működő hálózatot hoztak létre".

Felidézte, hogy a határzár érvénybelépése előtt százezerszám léptek Szerbiából magyar területre olyanok, akiknek a személyazonossága, céljai, identitása "tisztázatlan volt". Emlékeztetett, "ez volt az az időszak, amikor mindenki szírnek vallotta magát, hiszen a meghívás elsősorban a szíreknek szólt".

A főtanácsadó szólt arról is: épp egy éve történt az a röszkei támadás, amikor átszakították a kerítést, de "a rendőrök példás, fegyelmezett és jogszerű fellépése" megakadályozta, hogy olyan kapu nyíljon, "ahol újabb százak és ezrek tudnak bejutni Európába".

Ma egy újabb veszély fenyegeti Magyarországot, ez pedig a kötelező betelepítési kvóta - fogalmazott a főtanácsadó, hozzátéve, most már nem csupán az unió által elosztott emberek felső határ nélküli országba engedéséről van szó, hanem a családegyesítés megkönnyítéséről, valamint a gazdasági migránsok beengedésének tervéről is.

Hozzátette: ez ellen elsőként Magyarország lakossága foglalhat állást október 2-án, népszavazáson.

Kovács Zoltán kormányszóvivő az eseményen azt emelte ki, egy éve hozta meg a magyar kormány döntéseit a tömeges migráció kapcsán, az ország területén kialakult áldatlan állapotok felszámolására.

"Lezártuk a zöldhatárt, felépítettük az ideiglenes biztonsági határzárat, azaz a kerítést" - emlékeztetett, jelezve, elrendelték továbbá a rendőrség, majd a honvédség fokozott járőrözését, és döntöttek a kerítés átlépését bűncselekménnyé minősítő jogi eszközökről.

Úgy fogalmazott, miközben a munkájukat végző karitatív szervezetek, jó szándékú emberek és civilek igyekeztek segíteni itt, a helyszínen, ne felejtsük el azt sem, hogy álcivil szervezetek kimondottan politikai célzattal tovább próbálták mélyíteni a válságot, illetve tovább próbálták gyalázni a magyar kormányt azon intézkedések miatt, amelyeket az illegális migráció felszámolásával kapcsolatban tett.

Hangsúlyozta: ezeknek az intézkedéseknek nem csupán saját magunk és Európa védelme, de "egy ennél sokkal direktebb és fontosabb biztonságpolitikai szempontból is jelentősége volt", hiszen ma már tudjuk, hogyan használták például a Keleti pályaudvar környékét terroristák arra, hogy későbbi akciók résztvevőit célba juttassák.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×