eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nyoma sincs a háziorvosi ügyeletekre ígért pluszpénznek

Bár egy július végi kormányhatározat rögzíti, hogy 4,1 milliárd forintot csoportosít át a kormány a háziorvosi ügyeletek finanszírozására, az ügyeleti ellátásban még nem jelent meg ez a pénz - mondta az InfoRádiónak a Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke. Rédei József szerint ha ez így marad, egyre kevesebben fognak ügyeletet vállalni. Az InfoRádió kereste az egészségügyi államtitkárságot is, de választ még nem kapott.

„Az ügyeletek, a háziorvosok és a kórházi orvosok piaca kiegyenlített volt, minden orvos ott dolgozott, ahol akart, ahol a szakvizsgája megengedett. Ez torzul el azzal, hogy az ügyeletet nem emelik, a másik nagy probléma, hogy az elmúlt években, mint ahogy most is be van ígérve a szakdolgozói béremelést, ami a nővéreket érinti az ügyeleteken, kötelező megcsinálni, de nem kapunk rá forrást. Egy kórház, egy szakrendelő, egy háziorvosi praxis kap” - mondta Rédei József.

A Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke jelezte, egy háziorvos a praxisán túl vállalhat ügyeletet, régen ez kötelező volt. A háziorvosi ügyelet a munkaidő után indul, jellemzően 14-16 órában, Budapesten például 24 órában.

„Szabályozott, hogy milyen szakvizsgával rendelkező orvosok dolgozhatnak, de főleg háziorvosok dolgoztak ebben a rendszerben. Az elmúlt években annyira lecsökkent a számuk, az egész rendszerben a tíz százalékot nem éri el a háziorvosi szakvizsgával rendelkezők száma” - mondta Rédei József.

A Sürgősségi Ügyeleti Ellátók Egyesületének elnöke hozzátette, ha ugyanis a háziorvos megkapja azt a pénzt megkapja a praxisából, nem megy el ügyelni éjszaka vagy hétvégén, így ők kiesnek ebből a rendszerből.

Megjelent, hogy a háziorvosi és védőnői ügyeleti rendszerre többletforrást biztosít a kormány. A probléma ott kezdődött, hogy akkor még valóban ez volt a címe a módosításnak, de a kormányrendelet változatlan maradt – közölte az egyesület elnöke.

„Tehát van egy címünk, hogy kap az ügyelet, de a finanszírozási rendeletben erről egy szó nincs. Az egyesület írt egy levelet a minisztériumnak, amelyben kértük a helyzet tisztázását, hogy mi lesz az ügyelettel. Erre még nem jött választ, a levél múlt hétfőn ment el” - mondta Rédei József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×