eur:
394.39
usd:
371.36
bux:
66912.35
2024. április 16. kedd Csongor

Most vágjunk bele az épületfelújításba!

Most érdemes megkezdeni az épületfelújításokat – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A szervezet szóvivője elmondta: a denevérkolóniák kilakoltatását ősszel lehet elvégezni, a fecskefészkek pedig március végéig távolíthatók el az épületekről.

„Amikor az épületek felújítása, külső szigetelése, nyílászárócseréje védett élőlényeket érint – például denevéreket, sarlós fecskéket, füsti- és molnárfecskéket –, akkor engedélyt kell kérni a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségétől” - figyelmeztetett Orbán Zoltán.

A madártani egyesület szóvivője elmondta, hogy az engedélyt probléma nélkül megkapják a kivitelezők, csak egy kitétel van, hogy költési időszakban nem lehet ezeket a munkálatokat elvégezni.

„Sajnos az a tapasztalatunk, hogy a kivitelezők nem foglalkoznak ezzel a törvénnyel, vagy nem ismerik ezt a törvényt, és általában június, július, augusztus környékén hívják fel a Madártani Egyesületet, mert észrevették, hogy a falakban fecskék vagy denevérek élnek, és kérdezik, hogy mit lehet ilyenkor csinálni” - osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Közölte, ha valaki nem várja meg a költési időszak végét, nemcsak a természetvédelmi törvényt sérti meg, hanem állatkínzást is elkövet, tehát legrosszabb esetben nemcsak sok millió forintos bírságot, hanem akár 3-4 év börtönbüntetést is kaphat.

„A nyár végi, kora őszi időszak azért nagyon fontos, mert a denevérkolóniák őszi eltávolítására augusztus 15-e és október 31-e között van lehetőség” -

hangsúlyozta.

„Ha tudjuk, hogy még idén ősszel, télen, vagy jövő kora tavasszal felújítások lesznek, akkor még most szeptemberben kell beadni a kérelmet, és az abban leírtak szerint el lehet távolítani a denevéreket október 31-éig” - tanácsolta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Hozzátette, hogy a fecskék esetében pedig pontosan fél évünk van arra, hogy eltávolítsuk a fészkeket.

A szakember szerint az eltávolított fecske és denevérlakóhelyeket érdemes máshol pótolni.

„Ha eltűnnének a lakott területekről, a lakótelepekről a denevérek és a fecskék, akkor sok százezerrel több szúnyog fogja a vérünket szívni”

- indokolta Orbán Zoltán.

„Ezért érdekünk, hogy a környezetünkben legyenek, és amikor egy nagy lakótömböt sok tízmillió forintból felújítanak, akkor körülbelül 10-15 ezer forintért a felújítás után ki lehet tenni a felújított falakra, a környező fákra a mesterséges denevérodúkat, sarlósfecskeköltő ládát, füsti- és molnárfecske műfészket, így itt lehet tartani ezeket az állatokat” - tanácsolta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

A szakember jó példaként említette Németországot, ahol kandeláberlábakon álló molnárfecske-fészkeket gyártanak, és tucatnyi nagyságrendben helyeznek ki országszerte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×