eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kérdés, mikor, de jönnek az új betegkartonok

Még mindig nem tudni pontosan, hogy mikor vezethetik be az új törzskarton rendszert a háziorvosi praxisokban. Az új adatlap a mostaninál jóval több betegadatot tartalmaz majd.

Az új törzskartonok a korábbinál sokkal részletesebb információt gyűjtenek össze a páciensekről, a betegeknek a saját egészségügyi állapotuk mellett adatokkal kell szolgálniuk szüleik, sőt, nagyszüleik kórelőzményéről is – mondta az InfoRádiónak még augusztus elején a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István közölte: korábban is számos kritikát fogalmaztak meg a készülő rendelettervezetről, mert sok információt sokszor a betegek sem tudnak felmenőikről.

„Ennek a törzskartonnak a tartalma szakmaiatlan és rossz. Olyan feltételeket, illetve olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek nemcsak az orvost állítják kihívás elé, de a páciens számára sem biztosan megválaszolható” - mondta Éger István.

A MOK elnöke szintén nyáron arra is felhívta a figyelmet, hogy a törzskartonok megújítása jelentős pluszmunka a háziorvosok számára.

„Egy ilyen törzskarton felvétele optimális esetben is minimálisan fél órát vesz igénybe. Jól tudjuk azt, hogy a háziorvoskar rendkívül elöregedett és túlterhelt. Akik dolgoznak, a többit helyettesítve is olyan mennyiségű betegük van, hogy emellett ezt a munkát egyszerűen a rendelési időben elvégezni nem lehet” - jelentette ki a MOK elnöke.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke viszont üdvözölte, hogy a korábbinál lényegesen több adatot tartalmaz majd az új törzskarton. Úgy vélte, ez segítheti majd a prevenciót.

„Minden beteg profitálhat majd abból, hogy sokkal több adatunk van. Tudjuk, hogy milyen körülmények azok, amik esetleg bizonyos betegségekre hajlamosítók, így ezekre a körülményekre jobban oda lehet figyelni” - mondta Póta György.

Az új törzskartonokat eredetileg szeptember elsejétől vezették volna be, de lapinformációk szerint elképzelhető, hogy csak január elsejétől, vagy még később indul el a rendszer.

Kerestük az egészségügyi államtitkárságot is, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×