eur:
393.83
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A fogorvosoknak is arra lenne szükségük, mint a háziorvosoknak

A fogorvosoknak is arra lenne szükségük, mint a háziorvosoknak

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke szerint a háziorvosokhoz hasonlóan a fogorvosoknak is szükségük lenne letelepedési és praxisjogvásárlási támogatásra. Hermann Péter az InfoRádiónak azt mondta: a szakma elöregedése és a fiatalok kivándorlása miatt jelenleg 230 és 270 között van a betöltetlen praxisok száma.

„Azért kötnek a fogorvosok kisebb számban OEP-finanszírozású szerződést, mert egész egyszerűen nem éri meg. Két milliárdot kapott most a fogorvosi kassza, ez rendelőnként 50 ezer forintos havi pluszt jelent. Ezzel a plusszal együtt körülbelül átlagban 800 ezer forintból gazdálkodhat egy fogorvosi szolgáltató” - mondta a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke.

„Ám nem létezik átlagos fogorvosi bér. Ez a mi legnagyobb problémánk” - emelte ki Hermann Péter.

„A havi körülbelül 800 ezer forintból kell kigazdálkodnia a fogorvosnak a saját bérét, az asszisztensnő bérét, természetesen a bér mellett a különböző járulékokat, a rezsit, és az anyagokat is ebből kell megvásárolnia” - sorolta.

„Az 1990-es évek második felében, amikor a kényszerprivatizáció volt – vagyis amikor '95-'96-ban elküldték a fogorvosokat a vállalkozási formába – oda vezetett, hogy ma nincs a fogorvosoknak egy olyan biztos bére, mint például a kórházi orvosoknak” - közölte az elnök.

„A letelepedési és praxisjogvásárlási támogatás arról szól, hogy per pillanat van egy körülbelül 250 betöltetlen praxis az országban, és ha azt szeretnénk, ha ezeknek a száma csökkenjen, kedvező vagy vonzó legyen egy fiatal számára, hogy betöltse egy megüresedett praxist. Jelenleg ugyanis nem pályáznak a fogorvosok. A háziorvosoknál is ezért találták ki a letelepedési támogatást, illetve a praxisjogvásárlási támogatást” - mondta Hermann Péter.

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökének információi szerint most ötmillió forintot lehet igénybe venni letelepedési támogatásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×