eur:
393.11
usd:
367.17
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Novembertől lezárják a Kossuth Lajos téri metróállomást – a nap hírei

A kőolaj alacsony világpiaci árának és a sertéshús-áfa év eleji csökkentésének is köszönhető nulla százalék körüli az infláció. Példátlannak és szükségtelennek tartja a nemzeti bank biztonsági kiadásait az MSZP. A fővárosban novembertől várhatóan három hónapra lezárják a Kossuth Lajos téri metróállomást.

A kőolaj alacsony világpiaci árának és a sertéshús-áfa év eleji csökkentésének is köszönhető a 0 százalék körüli infláció - közölte a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. A friss statisztikai adat szerint a fogyasztói árak 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak júliusban, mint egy évvel ezelőtt. Balogh László kiemelte: már két és fél éve mérsékelt az inflációs környezet Magyarországon, ez segíti a bérek és a nyugdíjak értékének megőrzését.

Miniszteri biztosként felügyeli a Liget-projekt kert- és tájépítészeti beruházásait Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Fővárosi Állat- és Növénykert megnyitásának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elmondta: a főpolgármesterrel egyetértésben a kormány úgy gondolta, hogy a Liget-projektnek szüksége van egy szakemberre, aki önállóan koordinálja a kert- és tájépítészeti beruházásokat. A tárcavezető hangsúlyozta: az Állatkert egyik legfontosabb feladata, hogy kövesse és alakítsa az emberek és az állatok közötti viszonyt és átmentse az utókornak a természet csodáit.

Látogatást tett a miniszterelnök meghívására Magyarországon Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt elnöke – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan elmondta: Orbán Viktor az Országházban fogadta vendégét, majd Esztergomba is ellátogattak. Hozzátette: a délutáni beszélgetésen az európai politikai helyzetet tekintették át.

Példátlannak és szükségtelennek tartja a nemzeti bank biztonsági kiadásait az MSZP. Burány Sándor szocialista frakcióvezető-helyettes a jegybank épülete előtt azt mondta: az MNB pisztolyokat és lőszereket vásárolt, Matolcsy György elnök pedig volt nemzetbiztonsági szakértőkkel veszi körül magát. Úgy fogalmazott: a jegybankelnök tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel a devizatartalékok jelentős részének eladásából származó több százmilliárd a nemzeti bank alapítványaihoz került. Az MSZP-s képviselő az MNB-elnök távozását sürgette.

A fővárosban november végétől várhatóan három hónapra lezárják a Kossuth Lajos téri metróállomást a fölötte álló egykori MTESZ-székház bontása miatt - közölte a Steindl Imre Program vezetője. Wachsler Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a 2018 szeptemberéig tervezett építkezésnek is lesznek olyan szakaszai, amikor rövid ideig nem lesz használható a metrókijárat. Hozzátette: jövő augusztusban átmenetileg le kell zárni a 2-es villamos pályáját is az Országházat az új épülettel összekötő földalatti folyosó építése miatt. Wachsler Tamás szólt arról is, hogy a parlamenti ciklus végére rezidenciát alakítanak ki az Országgyűlés elnökének a Kossuth Lajos tér közelében.

Csaknem 16 millió forint bírságot szabtak ki az élelmiszerlánc ellenőrök júliusban - közölte a területért felelős államtitkár. Zsigó Róbert elmondta: a Nébih munkatársai 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak meg. Az ellenőrök főként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével kapcsolatban tártak fel hiányosságokat.

Nőtt az üres lakások aránya Magyarországon, a 2001-es 9,2 százalék után tavaly majdnem 13 százalékra emelkedett, számuk mintegy 560 ezer volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. Az üres ingatlanok csaknem fele ötezer lakosnál kisebb népességű településeken található, ahol a lakáspiaci kereslet hiánya a hasznosítás legfőbb akadálya - mondta Székely Gáborné, a KSH lakásstatisztikai osztályának vezetője.

Parlagfű elleni védekezésre idén 46,1 millió forintot fordít a kormány a költségvetésből - ez derül ki a földművelésügyi miniszter Oláh Lajos független országgyűlési képviselő kérdéseire adott írásbeli válaszaiból. Fazekas Sándor hozzátette: külterületen 1362 hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelni, és több mint 76 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki az ellenőrök. Belterületen 57 ezer négyzetméter parlagfűvel fertőzött területet találtak a szakemberek, és 3 millió forintra büntettek.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×